"VELIKO ZLO SE DESILO PRE 25 GODINA, NEVINE ŽRTVE NEĆEMO ZABORAVITI" Godišnjica bombardovanja obeležena i u Zvečanu (VIDEO)
Foto: Kosovoonline

da se nikad ne zaboravi

"VELIKO ZLO SE DESILO PRE 25 GODINA, NEVINE ŽRTVE NEĆEMO ZABORAVITI" Godišnjica bombardovanja obeležena i u Zvečanu (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Četvrt veka od početka Nato bombardovanja Jugoslavije obeležen je i u Zvečanu, gde su pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović, porodice i prijatelji žrtava i brojni građani položili vence i upalili sveće za 13 poginulih u toj opštini 1999. godine.

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović podsetio je da je 19 zemalja Natoa, kršeći međunarodno pravo i bez odluke Saveta bezbednosti UN, 78 dana 1999. godine danonoćno bombardovalo malu zemlju članicu UN.

"To besumučno bombardovanje nije bilo samo po kasarnama, nego i po civilima. Rušeni su vrtići, škole, mostovi, autoputevi, preduzeća. Bačeno je 37. 000 kasetnih bombi, a korišćena je i municija sa osiromašenim uranijom koja je zabranjena, a posle 25 godina posledice te muncije vidimo u porastu obolelih od najtežih bolesti, i kod mladih i kod starijih", rekao je Milović.

Istakao je da je bombardovanje odnelo 13 života u Zvečanu i da se nikada ne smeju zaboraviti njihova imena.

"Ovo je spomen obeležje da nas sve podseća na jedno veliko zlo koje se desilo pre 25 godina i da se iskreno nadamo da se takvo zlo neće nigde ponoviti. Na nama, koji ovde živimo, ostaje da porodice koje žive sa bolom poštujemo, a malde naučimo da su u jednom malom gradu, Zvečanu, živote dali prekrasni ljudi. Neka im je večan pomen i slava, Bog dušu da im prosti", kazao je Milović.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić ponovila je da je današnji dan podsetnik na zločin prema SRJ, koja je branila svoj integritet, suverenitet i narod.

"Nato bobardovanje nije bilo sprovedeno da bi sprečilo krizu, već sa ciljem da se pokuša otimanje deo teritorije Srbije. U tome nisu i neće uspeti, kao što nisu kroz istoriju, a tome svedočite svi ovde. Na ovaj zločin nas podsećaju i naše generacije i potomci. Podsećaće nas kroz vekove ovi spomenici podignuti u čast nevino stradalih civila, pripadnika vojske i policije, golobrade dece koja su poginula, braneći državu i narod. Neka im je večna slava i hvala, a porodici žrtava i našem narodu nek Bog podari snage da izdrže sva ovozemaljska iskušenja“, kazala je Parlić.

Venci su danas položeni u Osnovnoj školi "Božidar Božović" u Žerovnici, koja je dobila ime po mladiću koji je tragično stradao u vreme Nato agresije. Pred školom su ih sačekali roditelji, prijatelji i mestani ovog sela kako bi zajedno odali počast nastradalima.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track