Piroćanci dogodine uvode smer budućnosti u škole

Potrebni energetičari

Piroćanci dogodine uvode smer budućnosti u škole

Srbija -
Očekuje se da do Nove godine bude završen kompletan program novog profila i odobren od strane Ministarstva prosvete

PIROT - Tehnička škola u Pirotu danas je obeležila 135 godina od osnivanja škole, a direktor Aca Božić je tim povodom najavio je da će najverovatnije od naredne školske godine biti uveden "smer budućnosti" na kome će se školovati budući elektrotehničari energetike za obnovljive izvore energije.

"Informacije su da rad na novim programima ide svojim tokom. Preko 30 godina nismo školovali energetičare. Oni će u budućnosti biti još potrebniji nego što su sada, a u Srbiji pogotovu," rekao je Božić.Prema njegovim rečima, očekuje se da do Nove godine bude završen kompletan program novog profila i odobren od strane Ministarstva prosvete.

"Ovaj smer ne uvodi se slučajno imajući u vidu da smo u okviru projekta "Zelena energija" koga radimo u okviru Prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, nedavno dobili mini-solarnu elektranu, a u planu imamo i da napravimo vetrogenerator tako da će naši đaci moći na licu mesta da stiču dragocena praktična znanja iz oblasti obnovljivih izvora energije, ali i drugih oblasti,"kazao je Tanjugu Božić.

Tehnička škola trenutno ima 692 đaka u 25 odeljenja, a po rečima direktora Božića, od Drugog svetskog rata kroz ovu školu prošlo je više od 10.000 đaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track