MARATON: Budžet usvojen, Skupština NS zasedala 17 sati

86 tačaka dnevnog reda

MARATON: Budžet usvojen, Skupština NS zasedala 17 sati

Srbija -
Sednica je završena rano jutros, desetak minuta pre tri sata

NOVI SAD - Poslednja sednica Skupštine Grada Novog Sada na kojoj je usvojen budžet Grada za 2014. godinu, završena je rano jutros, desetak minuta pre tri sata, nakon, računajući pauze, punih 17 sati rada.

Odbornici novosadskog parlamenta usvojili su svih 86 tačaka dnevnog reda, među kojima su najznačajnije bile predlog gradskog budžeta za 2014. godinu i predlozi rešenja o davanju saglasnostina na programe rada javnih i javno-komunalnih preduzeća.

Za usvajanje budžeta Grada Novog Sada, koji iznosi 21,3 milijarde dinara, glasala su 43 odbornika, protiv je bilo 12, a devet odbornika nije učestvovalo u glasanju. Budžet za narednu godinu je za 12,2 odsto manji nego ovogodišnji, a, kako je rekao član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić, smanjenje se odnosi na rebalans budžeta u koji su uračunata i neutrošena preneta sredstva iz predhodnog perioda, a ako se, kako je kazao, pogleda budžet koji je donet na početku godine, onda nema umanjenja u odnosu na prošlogodišnji.

Posle izglašavanju budžeta, Mandić je rekao da je on realan, ostariv i socijalno odgovoran, a govoreći o smanjenju subvencija javnim preduzećima za trećinu, istakao je da je to učinjeno u skladu sa preporukama Ministarstva finansija.On je objasnio da se to smanjenje odnosi isključivo na tekuće subvencije. Odbornici opozicije kritikovali su predloženi budžet, ističući da je nemoguće da bude ostvaren bez povećanja cena komunalnih usluga i da je "nerealan i suviše optimističan".

Pre usvajanja budžeta odbornici novosadskog parlamenta usvojili su Predlog odluke o organizovanju javno-komunalnog preduzeća "Zoohigijena i Veterina Novi Sad", koje će se, između ostalog, baviti zbrinjavanjem pasa i mačaka lutalica.

Objedinjena rasprava o predlozima rešenja o davanju saglasnostina na programe rada javnih i javno-komunalnih preduzeća, koja je obuhvatila 16 tačaka dnevnog reda, najveći je krivac za novu maratonsku sednicu novosadske skupštine, jer je trajala više od četiri sata.

Tokom, na trenutke, žučne rasprave odbornici iz redova opozicije kritikovali su predložene programe javnih i javno-komunalnih preduzeća, ističući da su oni nerealni i da su, što je bila i najčešća primedba opozicije, prepisani iz prethodnih godina.Poslednjih desetak tačaka dnevnog reda nisu izazvale nikakvu raspravu, jer su odbornici opozicije napustili skupštinsku salu nakon objedinjene rasprave o programima rada ustanova iz oblasti kulture, pa je poslednjih 11 tačaka dnevnog reda jednoglasno usvojeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track