POTEKLA ČESMOVAČA: Užičani dobili vodu za piće!
Foto: Reuters

Inspektorka ukinula zabranu

POTEKLA ČESMOVAČA: Užičani dobili vodu za piće!

Srbija -
Nešto posle deset sati počelo je uklanjanje cisterni iz grada kojima su se građani pitkom vodom snabdevali proteklih 43 dana

UŽICE - Rešenjem republičke sanitarne inspekcije građanima Užica jutros od devet sati dozvoljena je upotreba vode za piće i kuvanje iz gradske mreže! Istovremeno, gradski Štab ukinuo je vanrednu situaciju u gradu.

Nešto posle deset sati počelo je uklanjanje cisterni iz grada kojima su se građani pitkom vodom snabdevali proteklih 43 dana.

Zbogom cisternama (Foto Z. Šaponjić)
Zbogom cisternama (Foto Z. Šaponjić)

- Poslednje tri analize pokazale su da u vodi u gradskoj mreži nema više algi i zato je dozvoljena upotreba za piće i kuvanje. Voda iz slavina, iz fabrike na Cerovića brdu sada je higijenski ispravna i bezbedna za upotrebu - kaže Snežana Tadić, republički sanitarni inspektor.

Za poslednjih skoro mesec i po dana samo cisternama Vojske Srbije Užičanima je dopremljeno tri miliona litara pitke vode, a više od 70 volontera Crvenog krsta koji su dežurali kraj cisterni i koji su pomagali Užičanima ostvarili su više od 2.000 radnih sati.

Foto: Z. Šaponjić
Foto: Z. Šaponjić

Za rešenje pitanja vodosnabdevanja Užičani su juče najzahvalniji bili Vojsci Srbije i Vladi, radnicima Jedinstva...Inžinjerija vojske i monteri Jedinstva tokom januara, u rekordno kratkom roku izgradili su skoro dva kilometra cevovoda kojim grad sada, umesto sa Vrutaka gde su se pojavile cijanobakterije, vodu dobija sa Sušičkih vrela iz čajetinske opštine. Užičanima sada predstoji teži i skuplji deo posla – sanacija jezera Vrutci i osavremenjavanje fabrike vode na Cerovića brdu.

Batut: Voda u Užicu zdravstveno ispravna

Rezultati fizičko-hemijskih, bakterioloških i bioloških ispitivanja pokazali su da je voda iz užičkog vodovoda zdravstveno bezbedna,a rešenjem Sanitarne inspekcije od danas se može koristiti za piće i pripremu namirnica.Kako je navedeno na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" taj institut je od 27. januara do 6. februara ispitivao više od 100 uzoraka vode za piće iz užičkog vodovoda na biološke parametre.

"Rezultati fizičko-hemijskih, bakterioloških i bioloških ispitivanja, pokazali su da je voda iz užičkog vodovoda zdravstveno bezbedna za piće i pripremu namirnica. Rešenjem Sanitarne inspekcije od 7. februara, voda za piće iz užičkog vodovoda koristi se za piće i pripremu namirnica", navodi se na sajtu Batuta.Od 26. decembra prošle godine voda koju distribuira JKP "Vodovod" Užice sa postrojenja "Cerovića brdo" bila je zabranjena za piće i pripremu hrane zbog intenzivnog cvetanja potencijalno toksične alge Planktothriks rubescens u jezeru Vrutci, koje je služilo kao izvorište za vodosnabdevanje.

Intenzivna ispitivanja i paralelne analize na prisustvo cijanotoksina u vodi za piće, obavljene u Institutu za javno zdravlje Srbije i Federalnoj agenciji za zaštitu životne sredine u Nemačkoj, potvrdile su odsustvo toksina u vodi i time pokazale da stanovnici Užica nisu bili izloženi riziku po zdravlje poreklom iz vode za piće.Kako se navodi Zavod za javno zdravlje Užice u saradnji sa Batutom nastaviće sa redovnom kontrolom zdravstvene ispravnosti vode za piće iz užičkog vodovoda i aktivnostima usmerenim ka zaštiti zdravlja stanovništva tog područja.Od 27. januara postrojenje za preradu vode za piće "Cerovića brdo" u Užicu dobija ulaznu sirovu voda sa izvorišta "Sušičko vrelo", umesto sirove vode iz jezera Vrutci.

Izvorište "Sušičko vrelo", po svom tipu (izvorska voda), nema rizik za pojavu bilo koje vrste potencijalno toksičnih algi.Institut za javno zdravlje Srbije deo je stručnog tima za izradu projektnih aktivnosti za dugoročnu sanaciju jezera Vrutci i rekonstrukciju postrojenja "Cerovića brdo" u Užicu sa ciljem da se omogući ponovno korišćenje jezera, kao izvorišta za vodosnabdevanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track