KIKINDA: Srbija i Rumunija stvaraju brend Made in Banat!
Foto: Saša Urošev

Projekat

KIKINDA: Srbija i Rumunija stvaraju brend Made in Banat!

Srbija -
Cilj zajedničkog projekta jeste podsticanje regionalnog ekonomskog razvoja u srpskom i rumunskom delu Banata, i promovisanje kvalitetnih proizvoda i usluga sa žigom "Made in Banat"

KIKINDA - Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i njihovih proizvoda koji su specifični za srpski i rumunski deo Banata, opredelilo je zvaničnike Trgovinsko-industrijske i poljoprivredne komore iz Temišvara i Regionalnih privrednih komora Kikinde, Zrenjanina i Pančeva da iniciraju projekat „Made in Banat“.

Cilj 442 hiljade evra vrednog projekta koji se realzuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, jeste svaranje brenda “Made in Banat”.

"Kako se granične oblasti Rumunije i Srbije nalaze pred istim privrednim izazovima, projekat započet 2. novembra prošle godine, nastao je iz potrebe da se podrži razvoj konkurentne privrede. Ideja projekta koji će trajati do 1. maja 2015. godine, jeste stvaranje robne marke „Made in Banat“. To ćemo učiniti podsticanjem proizvodnje, i promovisanjem kvalitetnih i prepoznatljivih regionalnih proizvoda i usluga koje će poneti žig “Made in Banat”", saopštio je Tibor Šebek, predsednik Regionalne privredne komore Kikinda.

Preduzetnici i vlasnici zanatskih radnji iz Kikinde zainteresovani su za ovaj način brendiranja i potvrde kvaliteta robe i usluga. To je Kuriru potvrdila Mirna Rackov, jedina žena u Srbiji koja se bavi gotovo izumrlim zanatom- opančarstvom.

"Smatram da je projekat jako dobar.Konkurisaću kako bi, eventualno, dobila žig “Made in Banat”. Za poznatog kupca proizvodim autentične banatske opanke iz okoline Kikinde, Zrenjanina,Vršca, ali i iz Rumunije", kaže ona.

Petnaestak ovdašnjih preduzetnika poseduje sertifikat kvaliteta proizvoda starih ili umetničkih zanat koji dodeljuje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Smatraju da će im to biti plus u obezbeđivanju brenda "Made in Banat"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track