SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Ministarstvo zdravlja rešava slučaj lekara koji štrajkuje glađu!
Foto: Fonet

11 meseci radio džaba

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Ministarstvo zdravlja rešava slučaj lekara koji štrajkuje glađu!

Srbija -
"U aktivnoj smo ulozi i pokušavamo da razumemo kolegu koji očigledno jeste radio ali nije primao platu i, nažalost, nije prvi zdravstveni radnik kome se to događa", rekla je Slavica Đukić Dejanović

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da njeno resorno ministarstvo nastoji da pod hitno reši slučaj lekara iz Gornjeg Milanovca koji od srede, 19. marta, štrajkuje glađu jer nije dobio platu gotovo godinu dana.

"U aktivnoj smo ulozi i pokušavamo da razumemo kolegu koji očigledno jeste radio ali nije primao platu i, nažalost, nije prvi zdravstveni radnik kome se to događa", rekla je Slavica Đukić Dejanović novinarima u Vladi Srbije.

Lekar u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu Ivan Prodanović (32) štrajkuje glađu jer 11 meseci nije dobio platu. Prodanović je stalno zaposlen u Hitnoj službi već četiri godine.

Lekar koji štrajkuje ispred zgrade Opštine Gornji Milanovac tvrdi da još 11 njegovih kolega ne prima plate i da očekuje od njih da mu se pridruže u štrajku glađu.

Dom zdravlja u tom gradu nema novca da isplati one zaposlene koji nisu na spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Svi oni koji nemaju ugovor s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje u poziciji su da, kad zdravstvena ustanova ima sopstvenih sredstava, dobijaju platu, a kad nema, ne dobijaju. Najveći broj zdravstvenih radnika se zadovoljava činjenicom da će ta plata svakako biti isplaćena", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Dodala je da su predstavnici Ministarstva zdravlja preduzeli sve mere da problem u Gornjem Milanovcu bude rešen.

"Jedan od mojih pomoćnika se nalazi u Milanovcu s predstavnicima lokalne samouprave, koji su osnivači Doma zdravlja i koji su, zapravo, i angažovali lekara, ne samo onog koji štrajkuje, nego i nekoliko njegovih kolega", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, pošto Prodanović živi u Čačku, rešenje problema će, najverovatnije, biti potraženo u toj opštini, budući da, prema kadrovskom planu, u Gornjem Milanovcu postoji višak lekara.

"Ako jedan lekar radi četiri godine na bilo koji način, određeno, neodređeno, ugovoreno, neugovoreno, jedinica lokalne samouprave i Ministarstvo zdravlja moraju tražiti način da on ima veći stepen sigurnosti i mi to činimo", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja