TROVANJE U FIJATU: Radnicima pozlilo od špageta sa stafilokokom
Foto: Bogdan Vranješević

Stigli rezultati prvih analiza

TROVANJE U FIJATU: Radnicima pozlilo od špageta sa stafilokokom

Srbija -
Konačne analize biće poznate u ponedeljak 12. maja

KRAGUJEVAC - Prema prvim analizama uzrok trovanja radnika "Fijata" je stafilokoka, izjavila načelnica epidemiološke službe kragujevačkog Instituta Ružica Atanacković.

"Prisustvo ove bakterije je pronađeno u špagetama sa mlevenim mesom", rekla je Atanacković i naglasila da će konačne analize biti poznate u ponedeljak 12. maja. Nekoliko sati kasnije, nakon što su u četvrtak oko 10 časova, konzumirali hranu, radnici FAS-a javljali su lekarima zbog čestog povraćanja i učestale probave, i svi su rekli da su jeli špagete sa mlevenim mesom.

Tako se Klinici za infektivne bolesti, počev od 15 časova toga dana pa do dva sata iza ponoći, zbog zdravstvenih tegoba, javilo 43 radnika, od kojih je petoro zadržano na bolničko lečenje, a 15 njih je u ambulanti te klinike dobilo terapiju. Lekari Hitne pomoću su trojici radnika pomoć ukazali u njihovim domovima. Petoro radnika koji su noć proveli na Klinici za infektivne bolesti, u petak je otpušteno iz bolnice i upućeno je na kućno lečenje.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Olgica Gajević juče je novinarima izjavila da je reč o lakšem obliku trovanja hranom.

Fabrika automobila je krajem 2012. godine otvorila kantinu za ishranu zaposlenih u čiju je izgradnju i opremanje uložila oko osam miliona evra, a pripremu hrane poverila firmi Selko (Sellco) iz Vršca, koja dnevno priprema oko 3.000 obroka. Obroci se sastoje od supe ili čorbe, glavnog jela po izboru -kuvanog, sa roštilja ili pice i paste, kao i salate, kolača ili voća. Dnevni obrok, kako je saopšteno prilikom otvaranja kantine, radnike košta 35 dinara. Tada je novinarima rečeno, da radnika obrok dnevno košta 35 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track