Direktor Babić: Smanjićemo participaciju za lekove na simboličnih 50 dinara
Foto: Nemanja Pančić

RFZO

Direktor Babić: Smanjićemo participaciju za lekove na simboličnih 50 dinara

Društvo -
To bi osiromašenom narodu značilo mnogo, a posebno kategoriji pacijenata starijih od 65 godina, koji trenutno izdvajaju veliki deo svojih sredstava za participaciju, kaže prvi čovek Fonda

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić najavio je da će ušteda ostvarena na centralizovanoj nabavci lekova biti upotrebljena za nabavku novih lekova, ali i za smanjenje participacije osiguranika do eventualnog svođenja na simboličnih 50 do 100 dinara po leku.

"To bi osiromašenom narodu značilo mnogo, a posebno kategoriji pacijenata starijih od 65 godina, koji trenutno izdvajaju veliki deo svojih sredstava za participaciju za lekove", rekao je Babić. On je dodao da se ta sredstva sada preko apoteka direktno prelivaju dobavljačima i proizvođačima lekova.

"Primenom novog pravilnika o listama lekova koji se izdaju o trošku RFZO uštedećemo između 50 i 70 miliona evra. Moramo da krenemo sa vraćanjem 5,7 milijardi dinara prenetih u javni dug. Mi ćemo prvi da vratimo to državi", poručio je Babić.(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track