POTOP: Srbija u haosu!
Foto: Marina Lopičić

Nezapamćene padavine uništavaju zemlju, a opasno će biti i naredna dva dana

POTOP: Srbija u haosu!

Srbija -
Vodostaji reka rastu ogromnom brzinom, vanredna situacija proglašena u 11 opština, dosad evakuisana 31 osoba. U akciju spasavanja uključeni i pripadnici Žandarmerije i vojske
1 / 11

BEOGRAD - Kritično.

Zbog poplava koje su izazvane obilnim padavinama i izlivanjem više reka u Moravičkom, Kolubarskom i Mačvanskom okrugu proglašena je vanredna situacija u Valjevu i još 10 opština, a do sada je evakuisana 31 osoba, uključujući i devetoro dece. Kako je saopštio MUP, vanredna situacija je proglašena i u opštinama Lučani, Mionica, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Koceljeva, Mali Zvornik, Gornji Milanovac i Požega.U akcije zaštite i spasavanja ugroženih osoba i njihove imovine od poplava uključeni su svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije - timovi za spasavanje na vodi, a od juče popodne i Žandarmerija, kao i Vojska Srbije, saopštio je MUP Srbije, a ministar Nebojša Stefanović obišao je ugrožene u Lazarevcu.Kiša u Srbiji neprestano pada a najgore je to što se obilne padavine tek očekuju. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, kaže da je u celom slivu reke Kolubare na snazi vanredna odbrana od poplava.- U Loznici se izlila reka Štira, a na potencijalno ugrožena mesta upućeni su timovi za spasavanje na vodi - kaže Marić i dodaje da apeluje na sve lokalne samouprave da budu u pripravnosti.

18:00h Rudnik, 14.05.2014.
18:00h Rudnik, 14.05.2014.

15:00h Medaković, 14.05.2014.
15:00h Medaković, 14.05.2014.

14:30h Novi Sad, 14.05.2014.
14:30h Novi Sad, 14.05.2014.

GDE JE KRITIČNO

KOSJERIĆPodivljale reke potopile su stotine hektara zemlje, poplavile oko 200 kuća i odsekle nekoliko sela u okolini ove varošice.- Strahujem da prava katastrofa tek predstoji. Gledamo u nebo, ali ono ne obećava ništa dobro - kaže Milijan Stojanić, predsednik opštine Kosjerić. (Z. Š.)

VALJEVOU valjevskom kraju poplavljeno je na desetine kuća i poljoprivrednih gazdinstava. Za manje od 24 časa palo je skoro 60 litara kiša, a novi poplavni talas očekuje se danas. Skoro tri metra visoka Kolubara sinoć je pretila da odnese dva mosta u samom centru grada.

LOZNICAObilne padavine na području Loznice prouzrokovale su izlivanje reke Štire na Zajačkom i Banjskom putu, kao i Bolničkog potoka u Klupcima i Lozničkom Polju. U gradskim naseljima voda se zadržava usled začepljenja kanalizacione mreže i nepročišćenih kanala.

GROCKAOpština Grocka proglasila je vanredno stanje zbog poplava, a najkritičnije je u naselju Begaljica jer se Begaljički potok izlio celom dužinom i ugrozio više od 30 domaćinstava. Svi mostovi na Begaljičkom potoku su poplavljeni i vatrogasne ekipe blokirale su za saobraćaj sve prilazne puteve.

GORNJI MILANOVACU opštini Gornji Milanovac proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina koje su dovele do izlivanja reka. Prema izveštajima nadležnih inspektora na terenima, voda je ugrozila područja Mlakovca, Semedraži, Dragolja, Ugrinovaca, Beršića, Takova, Loznja, Bogdanice...

VRANJEGrad koji je prekjuče oko 17 sati padao na području sela Vrtogoš, Katun i Milivojce na području grada Vranja skoro da je uništio zasade voća i povrća. Skoro u potpunosti su stradali zasadi jagoda, malina, trešanja, a u velikoj meri je oštećena i vinova loza.

NASA snimilaSRBIJA U CENTRU KIŠNOG OBLAKAKoliko su velike poplave u Srbiji, pokazuje i snimak američke svemirske agencije NASA. Na fotografiji se vidi Evropa iz svemira, a u centru ogromnog kišnog oblaka koji je prekrio kontinent nalazi se upravo naša zemlja.

ČINJENICEOBUSTAVA SAOBRAĆAJA- Državni put I B reda broj 27, deonica Valjevo - Osečina- Saobraćaj na Ibarskoj magistrali od Gornjeg Milanovca ka Beogradu- Državni put II A reda broj 141, deonica Osečina-Pecka- Državni put II A reda broj 141, deonica Pecka - Ljubovija- Državni put I B reda broj 27, deonica Osečina - Loznica- Državni put II A reda broj 137, deonica Zavlaka - Krupanj- Državni put II A reda broj 150, deonica Ljig – Belanovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track