UŽIVO ŠABAC: Sava opada, ali večeras novi talas!
Foto: Zorana Jevtić

UŽIVO ŠABAC: Sava opada, ali večeras novi talas!

Srbija -
Koliko je mirno i podseća na svakodnevne prilike, svedoči i to što noćas radi i nekoliko restorana u najužem gradskom jezgru

ŠABAC, BEOGRAD - U Šapcu je noćas, posle prolaska udarnog talasa na Savi, primetno mirna noć i za branioce obala reke, i za građane.

Koliko je mirno i podseća na svakodnevne prilike, svedoči i to što noćas radi i nekoliko restorana u najužem gradskom jezgru, odnosno u šetačkoj zoni.

17.18 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je dobra vest to što je Sava u Šapcu u poslednja dva sata opala za nekoliko centimetara, ali da se uprkos tome situacija kontroliše, jer bi do novog visokog talasa moglo da dođe oko 21 sat.

15.36 - U Šabac je stigao ministar Nebojša Stefanović i trenutno obilazi grad i proverava stanje. Očekuje se dolazak premijera Aleksandra Vučića.

Foto: Beta
Foto: Beta

12.03 - Krizni štab grada Šapca doneo je danas odluku da dok traje proglašenje vanrednih mera u Srbiji neće razmatrati mogućnost pokretanja nastave u školama ili vrtićima. "Stanje u gradu Šapcu je stabilno, reka je obuzdana i zadnje što nam treba jeste da se roditelji brinu za svoju decu ako bismo dozvolili da pojedine škole ili čak sve krenu sa nastavama. Zato će biti obustavljena nastava, kao i rad vrtića dok traje krizna situacija u Srbiji", rekao je zamenik predsednika tog Štaba Boban Birmančević agenciji Beta.

09.33 - Nivo reke Save kod Šapca tokom protekla tri časa opao je za tri centimetra i sada iznosi 659 centimetara. Reka je tokom noći postigla rekordnu visinu od 665 centimetara.

09.02 - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i šef Kriznog štaba za odbranu Šapca general Ljubiša Diković izjavio je jutros Tanjugu da je stabilno duž bedema odbrane Šapca i okoline od mogućih poplava.

U tom gradu napravljeno je, kako je ranije rekao ministar odbrane Bratislav Gašić, 20 kilometara nasipa od vreća od peska koji bi trebalo da izdrži nalete Save, a zaštićene su i rizične tačke oko Šapca. Istorijski maksimum Save bio je 590 santimetara, danas je dostigao 660 santimetara.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Republički Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se devet sela iz opštine Šabac i Bogatić preventivno evakuiše zbog bujanja reke Save.

Probijen nasip kod fabrike Zorka

U fabrici Zorka Eliksiri i kod silosa u starom delu Šapca, gde je reka probila nasip, angažovani su kadeti Vojne akademije, pripadnici Prve brigade i Vazduhoplovstva i Protiv vazdušne odbrane, koji od noćas pune džakove peskom i podižu nivo odbrambenih nasipa.

Ista je situacija i u okolini sela Ševarice, gde je, takođe, jedna od kritičnih tačaka na kojima je Sava probila nasip, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ministar odbrane Bratislav Gašić je ukazao da postoje četiri kritične tačke, jer Sava raste tri do pet santimetara na sat, i da je situacija najteža za sada na bregu Čevrntija, gde je podignuto oko dva metra nasipa od džakova s peskom."Zatvaramo propuste koje bi nabujala Sava mogla da iskoristi i tako ugrozi žitelje Šapca. Uz kadete Vojne akademije ovde su pripadnici Žandarmerije, ogroman broj dobrovoljaca i 350 rudara iz Aleksinaca, koji uporno pune džakove peskom i povećavaju nivo odbrambenog nasipa", rekao je Gašić.

Najviši nivo Save očekujemo posle 19 sati, sada se pripremamo za efikasnu i uspešnu odbranu, tako da ćemo Šabac odbraniti, rekao je general Diković koji je , naredbom premijera Aleksandra Vučića postavljen i za komandanta Kriznog štaba u Šapcu.

Opisujući situaciju na Čevrntiji, jednom od najkritičnijih mesta u Šapcu, komandant 250. brigade za Protivvazduhoplovna dejstva general- maor Duško Žarković rekao je da su pripadnici te jedinice brži od kamiona koji dovoze opesak.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Za 20 minuta napunimo 20 tona džakova. Mi nemamo dovoljno peska da utovarimo sva raspoložive džakove, čekamo da nam stignu kamioni. Uspeli smo da podignemo visinu nasipa za oko dva metra", naveo je general Žarković.

Azilanti pomagali u odbrani od poplava u Šapcu

Oko stotinak tražilaca azila koji su boravili u kolektivnim centrima u Obrenovcu i oko tridesetak iz Bariča i sa Mirijeva sinoć je sa zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije otputovalo u Šabac, gde su sa ostalim dobrovoljcima punili vreće sa peskom.

Kako se navodi u saopštenju tog komesarijata oni su takođe radili i na raščišćavanju terena u okolini centara za azil u Banji Koviljači i Bogovađi.

Komesarijat za izbeglice i migracije organizovao je danas u Valjevu, Lajkovcu i Ljigu, a juče u Bariču, distribuciju pomoći koju je donirala nevladina organizacija ASB u paketima vode, hrane i sredstvima za higijenu, ukupne vrednosti oko 50.000 evra.

Taj komesarijat u kontinuitetu zbrinjava ugrožene u poplavama, i prikuplja i distribuira pomoć za najugroženije u opštinama pogođenim poplavama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track