Pajtić: Saniranje štete u selu Jamene za šest meseci
Foto: Kurir štampano

Pajtić: Saniranje štete u selu Jamene za šest meseci

Srbija -
Tamo su inspekcije, timovi za dezinfekciju i procenjuje se šteta. Pomoći ćemo poljoprivrednicima u mehanizaciji, biće sanirana infrastruktura i tamo gde su objekti oštećeni, pomoći ćemo građevinskim materijalom, navodi predsednik Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će štetu u selu Jamena, koje je u Sremu najviše nastradalo u poplavama i bilo potpuno pod vodom, Pokrajina sanirati u narednih šest meseci.

"Trenutno su tamo inspekcije, timovi za dezinfekciju i procenjuje se šteta. Pomoći ćemo poljoprivrednicima u mehanizaciji, biće sanirana infrastruktura i tamo gde su objekti oštećeni, pomoći ćemo građevinskim materijalom", kazao je Pajtić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Predsednik vojvođanske vlade je rekao da je odbrana u Pokrajini bila efikasna zahvaljujući ulaganjima tokom 10 godina, kada je u izgradnju i rekonstrukciju nasipa uloženo više od 30 miliona evra, a godišnje se u njihovo obnavljanje dodaje tri milijarde dinara.

"U vodoprivredu se mora ulagati preventivno, pre nego što problem nastane i tada je manja opasnost, šteta i pripravnost, a lakše je sanirati posledice", rekao je Pajtić. Potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić rekao je da je ta odbrana bila jedna od najkomplikovanijih u istoriji, te da će troškovi biti veliki.

"Troškovi da čitavu operativu odbrane stavite u pogon nisu mali, biće troškova i u odbrani Iriga, a procene su da će samo račun za struju kod crpnih pumpi biti oko dva miliona evra", kazao je Ješić. Kako je rekao, nijedan život nije bio ugrožen, a svega oko 6,7 odsto sremskih oranica je stradalo, za šta su zaslužni ljudi iz vodoprivrede i dodao da ne sme doći do centralizacije vodoprivrede u Srbiji da bi se takva efikasnost sačuvala.

Direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine Mirko Adžić rekao je da će ovo biti jedna od najskupljih odbrana od poplava i upozorio da se u Vojvodini svake godine dešavaju slične akcije, samo što one medijski nisu toliko propraćene.

U odbrani od najveće istorijske vode na Savi kod Sremske Mitrovice prethodnih nedelja bilo je angažovano 1.200 stručnjaka, 1,5 miliona džakova, 600 teških mašina i napravljeno 40 kilometara privremenih nasipa.Vanredna odbrana na Savi još traje na 122 kilometra, ali se očekuje da će nakon korekcije nasipa u Hrvatskoj voda potpuno opasti i u narednih 15 do 20 sati Bosut će početi i gravitaciono da se uliva u Savu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track