Vulin: Nastavljamo da pomažemo poplavljenim porodicama
Foto: Beta

Uručena pomoć Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine

Vulin: Nastavljamo da pomažemo poplavljenim porodicama

Srbija -
Kao što smo rekli mi ćemo svake nedelje, dok postoji ovo ministarstvo, obezbeđivati neku vrstu pomoći iz budžetskih sredstava, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin uručio je danas pomoć Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, gde je zbrinuto devet porodica iz Obrenovca.

Donirano je 20 kreveta, 20 dušeka za odrasle i po 15 kreveta i dušeka za decu.

"Ovo je samo nastavak naših redovnih aktivnosti. Kao što smo rekli mi ćemo svake nedelje, dok postoji ovo ministarstvo, obezbeđivati neku vrstu pomoći iz budžetskih sredstava", rekao je Vulin.

Ministar je posle obilaska ustanove izrazio zadovojlstvo načinom na koji ona funkcioniše, rekavši da je postavila standard u socijalnoj zaštiti i da u njoj rade stručni i kvalitetni kadrovi.

"Ministarstvo ima koncept deinstitucionalizacije, da se što više dece vrati u svoje porodice tamo gde je moguće, i naravno usvajanje jer sve je bolje nego da dete bude u instituciji", poručio je Vulin.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li je moguće pojednostaviti proceduru za usvajanje dece, poručio da se mora voditi računa o tome u kakve se porodice deca šalju.

"U pitanju su deca, nije u pitanju koker španijel. Mi kada nekom dajemo dete, mi dajemo najvrednije i najbolje što imamo. Verovatno postoji mogućnost da se neke stvari ubrzaju, ali nisam za to da se izgubi bilo kontrolni mehanizam", rekao je Vulin.

On je zamolio potencijalne usvojioce da imaju strpljenja i razumevanja jer se procedura ne sprovodi iz zle namere i pojasnio da država mora da vodi računa o detetu koje već sticajem okolnosti nema roditelje i da pronađe šta je za njega najbolje. Prema njegovim rečima, broj usvojenja se ove godine u odnosu na prethodnu povećao.

Precizirao je da je ove godine bilo 151 usvojenje, izrazivši nadu da će povećanje sledeće godine biti još značajnije."Već smo preduzeli neke konkretne poteze u smislu povećavanja broja zaposlenih koji će voditi računa upravo o usvojenju, pa ćemo tako i ubrzati postupak", zaključio je Vulin.

Donatorstvo osloboditi državnih nameta

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja pokrenulo je inicijativu da se donatori oslobode državnih nameta. U tom smislu očekujem razumevanje Ministarstva finansija, naveo je Vulin.

"Jesu teška vremena, jeste budžet prazan, ali to punjenje možemo da obezbedimo time što gušimo sivu ekonomiju i time što pravedno oporezujemo sve ono št je za oporezivanje, ali moramo podstaći ljude koji pomažu, ako ništa drugo, bar da ništa ne plate", istakao je Vulin.Kako je rekao, i za pomoć koju je danas uručio ovoj ustanovi gde su smeštene porodice iz Obrenovca, darodavci će platiti PDV kao da su te krevete i dušeke prodali.

"Pomenuti su i slučajevi kada su se tako plemenite stvari zlouporebljavale, ali znate kako, mi smo otkrili brojne pronevere u isplati penzija, pa nećemo zbog toga ukinuti penzije, nije to razlog i nije to opravdanje", poručio je Vulin.

Zbog toga je, kako je rekao, ministarstvo predložilo da o svim humanitarnim akcijama vodi preciznu evidenciju, i vrši nadzor i kontrolu i da na taj način bude odgovorno ukoliko neko nešto zloupotrebi.

"Država mora da pomogne one koji hoće da pomognu drugima", naglasio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track