Kraljevo: Izbeglica iz Hrvatske dve godine živi u kiosku bez vode i struje
Foto: Printscreen Tanjug

Bez toaleta i kupatila

Kraljevo: Izbeglica iz Hrvatske dve godine živi u kiosku bez vode i struje

Srbija -
Milan Krajišnik kaže da mu je najgore zimi, i kada pada velika kiša, jer je krov propao i bušan na mnogo mesta i u toj improvizanoj sobici nekada zna da bude poprilično vode. Ali i da je u toplim letnjim danima jako teško u usijanoj limenoj trafici

KRALJEVO - Izbeglica iz Hrvatske Milan Krajišnik više od dve godine živi u napuštenom kiosku - trafici pored puta, bez toaleta i kupatila.

Napušteni kiosk preuredio je u sobu, nakon što se pre više od dve godine razveo od supruge, sa kojom je živeo u socijalnom stanu za izbegle i raseljene u kraljevačkom naselju Beranovac. Ona je ostala u stanu, jer je ugovor sklopljen sa njom, a Milan je završio u kiosku pored zgrade.

"Dve godine i dva meseca nemam nikakve uslove za život. Vidite i sami. Nemam vodu, struju, sanitarni čvor, a zdravstveno stanje minije baš zadovoljavajuće", započinje svoju priču Krajišnik (58), nekada žitelj prelepog kraja na Plitvickim jezerima u Hrvatskoj.

Kaže da mu je najgore zimi, i kada pada velika kiša, jer je krov propao i bušan na mnogo mesta i u toj improvizanoj sobici nekada zna da bude poprilično vode. Ali i da je u toplim letnjim danima jako teško u usijanoj limenoj trafici.

"Teško je za kupanje, a nekada bi morao po tri puta dnevno da setuširam. U ovom kiosku je temperatura 50 stepeni, a napolju je 30.Nisam u mugućnosti da se češće kupam”, priča Krajišnik.

Zimi u ovom kiosku duva sa svih strana, na proleće prokišnjava, pase tavanica sastavljena od kartonskih kutija toliko natopi vode, dapečurke rastu na njoj koliko ima vlage. Dešava mu se, kaže Milan, da noću kada zatvori oči, toliko počinje da mu lupa srce, da pomisli da će mu prepući.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

"Jako teško dolazim do ogreva, a ponekada mi pomognu drugari. Nemam šporet, iako sam tražio od pojedinih institucija da mi dodele jedan. Nažalost, niko od njih mi nije izašao u susret. Tražio sam najlon za krov, koji prokišnjava. Ni to nisam dobio. Obraćao sam se igradonačelniku Kraljeva, nekoliko puta, ali nikada nisam dobio odgovor, niti me je iko obišao”, priča Krajišnik iz naselja Beranovac.

Milan preživljava dane popravkom bicikli. Kako kaže, umesto toga bi morao da prosi na ulici i navodi da mu komšije pomažu, jer mu donose hranu, ali da mu je najteže što je izgubio svako pravo na stanovanje.

Miodrag Vujović, direktor Opštinske stambene agencije iz Kraljeva, koja gazduje stanovima za socijalno stanovanje, kaže da im je poznat slučaj Krajišnika, ali da zbog proceduralnih problema nisu mogli da ga udome.

"Zbog toga što u trenutku razvoda sa suprugom, Krajišnik nije bio zaposlen, a to je bio uslov da bi konkurisao za socijalni stan, on nije mogao da dobije. Pri tom, nije ni bilo praznih garsonjera. Imamo u planu da mu pomognemo do kraja godine. Očekujemo da kada se bude završila gradnja još jedne u zgrade za socijalno stanovanje unaselju Ribnica, Krajišnik bude useljen u jedan od stanova”, kaže Vujović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track