Snabdevaju hlorom celu Srbiju, a nisu primili 15 plata

Štrajk

Snabdevaju hlorom celu Srbiju, a nisu primili 15 plata

Srbija -
Zaposleni traže da im bude isplaćena akontacija kako bi imali novac za dolazak na posao. Ta fabrika hlorom snabdeva sve vodovode u Srbiji

KRUŠEVAC - Poslovodstvo Fabrike kalijumove hemije, dela kruševačke Hemijske industrije "Župa", preti radnicima koji su u štrajku da će ostati bez posla, rečeno je u Štrajkačkom odboru zaposlenih u toj fabrici.

"Ni pet dana nakon što smo stupili u štrajk poslovodstvo ne želi da razgovara sa radnicima i šalje pretnje da će nas isterati sa posla", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora u Fabrici kalijumove hemije Valentin Stojanović.

On je kazao da je Štrajkački odbor 3. marta obavestio poslovodstvo o zahtevima radnika i tome da će, ukoliko oni ne budu ispunjeni, uslediti štrajk, koji je proglašen 21. marta. "U štrajku je 30 od 32 radno angažovanih radnika, a fabrika ima još tridesetak radnika koji su na plaćenom odsustvu" rekao je Stojanović.

On je podsetio da zaposleni u Fabrici kalijumove hemije traže da im bude isplaćema akontacija plate, kako bi imali novac za dolazak na posao, i dodao da je to jedini deo "Župe" koji je od raskida ugovora o privatizaciji neprekidno angažovan.

Stojanović je rekao da preduzeće zaposlenima duguje 15 plata, odnosno da su radnici poslednju isplatu dobili sredinom januara, po 70 odsto plate za novembar 2010. godine, što iznosi od 15.000 do 20.000 po radniku.

"Reč je specifičnoj proizvodnji u kojoj se radi sa hlorom i ostalim opasnim materijama i koja traži dvadesetčetvoročasovno angažovanje po najmanje četvoro ljudi u smeni", istakao je Stojanović.

Štrajk u fabrici, prema njegovim rečima, znači da se ne radi ni utakanje ni istakanje hlora, a zaposleni dolaze redovno jer pumpe i skladište hlora moraju da budu obezbeđeni. Ta fabrika hlorom snabdeva sve vodovode u Srbiji.

"Župa" je od raskida privatizacije 2005. godine u većinskom državnom vlasništvu. Pre privatizacije kompanija je u četiri fabrike zapošljavala oko 1.300 radnika, a nakon sprovođenja nekoliko socijalnih programa u njoj je ostalo oko 340 zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track