Saradnjom do bratimljenja Beograda i Skoplja
Foto: BETA

Put ka bratimljenju

Saradnjom do bratimljenja Beograda i Skoplja

Beograd -
Gradonačelnici Skoplja i Beograda Dragan Đilas i Koce Trajanovski potpisali su sporazum o saradnji dva grada koji bi trebalo da dovede do bratimljenja

BEOGRAD - Gradonačelnici Beograda i Skoplja, Dragan Đilas i Koce Trajanovski potpisali su sporazum o saradnji dva grada koji bi, uz nastavak uspešne saradnje, trebalo da dovede do bratimljenja glavnih gradova Srbije i Makedonije.

"Na ovaj način formalizujemo saradnju koja će dovesti do bratimljenja dva grada", rekao je Đilas i napomenuo da Beograd i Skoplje imaju mnogo zajedničkih stvari i da je siguran da će rukovodstva tih gradova posle današnjeg sastanka učiniti nešto dobro za građane.

Đilas je naveo da je sa Trajanovskim "sa setom" uporedio iskustva iz regiona i da su zaključili da Ljubljana i Zagreb, sa manje stanovnika, imaju veći ili približan budžet kao Beograd, dok je budžet Skoplja najmanji.

"U Skoplju vlada kupuje autobuse, što sa nama nije slučaj", dodao je. Đilas i istakao da postoje sjajne mogućnosti za saradnju Beograda i Skoplja u svim oblastima, a glavnom gradu Makedonije zahvalio se na podršci kandidaturi Beograda za prestonicu kulture 2020. godine.

Trajanovski je primetio da su Beograd i Skoplje veoma slični i bliski, sa sličnim problemima i mentalitetom što je - kako je kazao - predispozicija za odličnu saradnju.

Gradonačelnik Skoplja je Srbiji čestitao dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, navodeći da će to biti doprinos razvoju celog regiona.

"Nadam se da će ovaj sporazium biti osnova za još sistematičniju saradnju", zaključio je Trajanovski.Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednik i zemenik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i Zoran Alimpić, kao i saradnici dva gradonačelnika.

Đilas je gradonačelniku Skoplja ranije predstavio funkcionisanje "Bus-plus" sistema u pogonu GSP na Novom Beogradu.

Makedonski gradonačelnik se upisao i u Spomen knjigu grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track