Najnovije vesti

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Srbiji preti 11.500 bujičnih tokova!
Foto: Kurir Štampano

Potoci su najveća opasnost

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Srbiji preti 11.500 bujičnih tokova!

Srbija
Cela teritorija Srbije južno od Save i Dunava ugrožena je bujičnim vodotokovima

BEOGRAD - Kolika opasnost građanima i njihovoj imovini preti od bujica, najbolje pokazuje podatak da u Srbiji ima oko 11.500 bujičnih vodotokova, koji mogu biti potoci, rečice i reke.

- Cela teritorija Srbije južno od Save i Dunava ugrožena je bujičnim vodotokovima. Ima ih u slivu Drine, Zapadne Morave, Južne Morave i u neposrednom slivu Velike Morave, pa čak i u Vojvodini, na Fruškoj gori i Vršačkom i Titelskom bregu - kaže profesor Ratko Ristić sa Katedre za bujice i eroziju na Šumarskom fakultetu u Beogradu.

On ističe da je u prošlosti bilo nekoliko velikih bujičnih poplava u Srbiji.
- Na području Vlasotinca bila je bujična poplava 1988, u slivu Kolubare je tokom devedesetih i dvehiljatih godina bilo nekoliko velikih izlivanja. Bilo ih je i na manjim vodotokovima sliva Južne Morave i na direktnim pritokama Drine - ističe Ristić.

Preventivne mere za zaštitu od bujica:

- Biološki radovi: pošumljavanje, zatravljivanje i melioracija degradiranih površina
- Biotehnički radovi: sanacija jaruga sistemom živih pletera (kolje pobijeno u zemlju i prepleteno vrbovim prućem), terasiranje poljoprivrednih površina (na padinama se prave terase sa kontranagibom da voda ne bi oticala niz nagib, nego da ostaje na terenu i služi za navodnjavanje) i konturna obrada zemljišta (ne ore se nizbrdo, nego se zemljište obrađuje po konturi)
- Tehnički radovi: pregrade za zaustavljanje nanosa, regulacija bujičnih korita, mikroakumulacija i retenzija (akumulacija koja se planirano ispušta)

70 i više ljudi stradalo je u bujicama u Srbiji u poslednjih 60 godina (bez 2014.)
8 milijardi evra štete napravile su poplave do 2014.
30 miliona evra potrebno je svake godine ulagati u uređenje rečnih slivova u Srbiji
800 hiljada evra je maksimalano godišnje ulaganjeu uređenje rečnih slivova

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...