Kuršumlijska sela zvrje prazna

Kuršumlijska sela zvrje prazna

Srbija -
U Vlasovu nadomak Đavolje varoši nekada živelo 10.000 stanovnika, a sada ima jedva desetak starih i iznemoglih

KURŠUMLIJA - Selo Vlasovo, jedno od devedesetak kuršumlijskih sela, nalazi se u samoj blizini Đavolje varoši, prirodnom objektu koji je bio srpski kandidat za sedam svetskih čuda prirode, ostalo je gotovo potpuno pusto.

U Vlasovu je nekada živelo 10.000 stanovnika, dok ih je sada jedva desetak mahom starih i iznemoglih osoba.Do sela Vlasovo se može samo pešice, a njegovi malobrojni stanovnici kažu da ih se političari sete samo u toku predizbornih kampanja.

Prva prodavnica u kojoj se snabdevaju žitelji tog planinskog sela nalazi se u Prolom Banji koja je od Vlasova udaljena čak 13 kilometara.

Zamenik predsednika kuršumlijske opštine Dejan Milošević rekao je da je od 92 sela, koliko ima na teritoriji ove opštine, u poslednjih deset godina usled nebrige države, ali i nedostatka bezbednosti, osam sela koja se nalaze uz samu administrativnu liniju sa Kosovom ostalo bez ijednog stanovnika.

U selima koja izumiru ima stotine hiljada hektara neobrađenih njiva, dok se o velikom broju kuća i imanja niko ne stara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track