KIKINDA: Za bolju prekograničnu saradnju uslov zakon
Foto: Sasa Urosev

Do punopravnog članstva u grupaciji EGTC

KIKINDA: Za bolju prekograničnu saradnju uslov zakon

Srbija -
Evropske integracije Srbije mogu dobiti na smislu ako njeni građani imaju osećaj da se nešto u tom procesu i za njih pozitivno dešava. Iz tog razloga, bilo bi izuzetno važno da se pitanje evropskog teritorijalnog partnerstva napokon implementira u naš pravni sistem, istakao je Varga

KIKINDA - Na godišnjoj Skupštini Banat tripleks grupacije EGTC, asocijacije koja okuplja 80 članica iz Mađarske i Rumunije, ocenjeno je da je osam opština u Banatu i Bačkoj, na dobrom putu da status posmatrača zameni punopravnim članstvom. Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za ekonomske integracije Skupštine Srbije, ukazuje koji je osnovni preduslov da do toga dođe:

- Neophodno je donošenja zakona o uspostavljanju pravnog okvira za prekograničnu teritorijalnu saradnju, najkasnije, do otvaranja poglavlja 22 koje se odnosi na regionalnu politiku. SVM ima koalicioni dogovor sa SNS čija se druga tačka odnosi upravo na neophodnost donošenja zakona. Nadam se da ćemo u narednih godinu dana uspeti da promenimo sadašnju situaciju- naveo je Varga i nastavio:

- Evropske integracije Srbije mogu dobiti na smislu, ako njeni građani imaju osećaj da se nešto u tom procesu i za njih pozitivno dešava. Iz tog razloga, bilo bi izuzetno važno da se pitanje evropskog teritorijalnog partnerstva napokon implementira u naš pravni sistem. Gledajući od 2000. godine, vizna liberalizacija je jedini pravi benefit za naše građane - kaže Varga.

Na godišnjoj Skupštini održanoj u Kikindi, ponovljeno je da suštinski cilj grupacije EGTC jeste pravljenje dobre atmosfera za trilateralnu ekonomsku, kulturnu i turističku saradnju pograničnih mesta.

Grupacija je zvanično registrovana 2011. godine sa željom da se smanje razvojna odstupanja u pograničnom regionu i pruže mogućnosti za simbolično ukidanje granica putem intentizivnije prekogranične saradnje.

Velike ekonomske mogućnosti

Kikinda je među osam opština koje u grupaciji EGTC zasad imaju status posmatrača:

-Držimo se jasno proklamovanog kursa otvaranja prema našim susedima. Prednost članstva u ovoj grupaciji jeste mogućnost direktnog kontakta s Briselom, povlačenje sredstava i ekonomsko razvijanje bez dodatnih birokratskih prepreka- kaže za Kurir Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda. Status posmatrača imaju još Ada, Kanjiža, Senta, Novi Kneževac, Čoka, Žitište i Nova Crnja.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track