VESIĆ: Gradnja najveće podzemne garaže u Beogradu počinje krajem 2015!
Foto: Zorana Jevtic

Rešenje problema parkiranja

VESIĆ: Gradnja najveće podzemne garaže u Beogradu počinje krajem 2015!

Beograd -
Osim gradnje podzemne garaže na Studentskom trgu, ispod sadašnje okretnice trolejbusa i Akademskog parka gradiće se još tri podzemna parkirališta – ispod platoa pijace „Đeram”, iza Narodne biblioteke Srbije, sa strane Skerlićeve ulice i ispod Kosovske ulice, kod Doma Narodne skupštine

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da bi gradnja najveće podzemne garaže u Beogradu trebalo da počne krajem naredne ili početkom 2016. godine na Studentskom trgu, ispod sadašnje okretnice trolejbusa i Akademskog parka.

– U isto vreme gradiće se još tri podzemna parkirališta – ispod platoa pijace „Đeram”, iza Narodne biblioteke Srbije, sa strane Skerlićeve ulice i ispod Kosovske ulice, kod Doma Narodne skupštine – izjavio je Goran Vesić.

On je precizirao da, kada bude izgrađena podzemna garaža na Studentskom trgu, trolejbuska okretnica će još neko vreme ostati iznad nje i najavio da je u daljoj budućnosti predviđeno njeno izmeštanje na Dorćol, najverovatnije u Dunavsku ulicu.

Kada će biti preseljena okretnica, zavisi od novca kojim budemo raspolagali. To je predviđeno, jer planiramo da Vasinu ulicu i Studentski trg pretvorimo u pešačku zonu – istakao je Vesić

Gradski menadžer je naglasio da će četiri parkirališta obezbediti najmanje 1.700 parking mesta. Prvi korak u ostavrenju ovog projekta napravljen je 20. oktobra raspisivanjem međunarodnog tendera za izbor profesionalnih konsultanata koji će pomoći Gradu i „Parking servisu” da sprovedu proceduru za izbor privatnog partnera za gradnju parkirališta.

– Tender koji je završen ovih dana raspisala je Evropska banka za obnovu i razvoj, a finansira ga sa oko 600.000 evra. Uskoro ćemo znati koje je konsultante Evropska banka izabrala, a Grad će doneti konačnu odluku u julu ili avgustu 2015. godine. Ukupna vrednost gradnje četiri garaže je oko 30 miliona evra i to je jedan od najvećih projekata u narednoj godini. Taj novac uložiće privatni partneri, koji će zauzvrat na određeni broj godina dobiti pravo da sa Gradom dele profit od parkirališta – kazao je Vesić i dodao da su za ovaj posao zainteresovani brojni strani investitori, što ne znači da domaći ulagači nemaju šansu da stupe u javno-privatno partnerstvo sa Gradom.

Za sve četiri garaže već postoje idejni i urbanistički projekti, dok „Đeram” ima i građevinsku dozvolu. Do 10. januara biće izdate i lokacijske dozvole za garaže na Studentskom trgu, u Skerlićevoj i Kosovskoj ulici, a izrada glavnog projekta prepustiće se privatnom partneru.

– Želimo da to bude firma sa velikim iskustvom u gradnji podzemnih garaža, koja će imati pravo da unese pozitivne promene u projekat – izjavio je Vesić i naglasio da je u drugoj fazi predviđena izgradnja podzemnih garaža na još petnaestak lokacija prema istom modelu javno-privatnog partnerstva.

U proteklih devet godina, u Beogradu nije izgrađena nijedna podzemna garaža, dok je broj automobila udvostručen.

( Beoinfo/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track