EPIDEMIOLOG: Nišu preti eksplozija malih boginja!
Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje

EPIDEMIOLOG: Nišu preti eksplozija malih boginja!

Srbija -
Dr Zoran Veličković je potvrdio da su od početka epidemije u Nišu obolele 202 osobe

NIŠ - Epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Nišu Zoran Veličković upozorio je danas da taj grad predstojeće jeseni i zime očekuje "eksplozija" malih boginja, odnosno drastično povećanje broja obolelih od te bolesti.

Veličković je rekao da su od početka epidemije od malih boginja u Nišu obolele 202 osobe. "Trenutno imamo sporadične slučajeve oboljevanja od malih boginja zato što virusu ne odgovara lepo vreme. Međutim, krajem oktobra i tokom novembra očekuje nas prava epidemija", rekao je Veličković na konferenciji za novinare održanoj povodom Dana preventivne medicine koji će sutra biti otvoreni u Nišu.

Prema njegovim rečima, mikroorganizmi "ne promašuju", tako da se može očekivati da će od malih boginja oboleti svi oni koji su osetljivi. "Imali smo do sada slučajeve oboljevanja ne samo male dece već i odraslih osoba, starijih od 20 godina. Registrovali smo čak i obolele koji su u šestoj deceniji, zato što im je opao imunitet", kazao je Veličković. Kako je Veličković istakao, Niš prednjači po broju obolelih od malih boginja zbog toga što je obuhvat dece koja se vakciniše od te bolesti izuzetno nizak i iznosi svega oko 50 odsto.

"Na nivou Srbije taj procenat je znatno viši. On je na nivou željenog od 95 procenata, koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija", rekao je Veličković. On je naglasio da su epidemiolozi niškog Instituta za javno zdravlje do sada više puta upozoravali na opasnosti koje prete zbog malog obuhvata dece vakcinacijom.

"Postoji potencijalna opasnost da se i dečija paraliza unese na naše područje, s obzirom na migraciju ovako velikog broja ljudi iz Sirije u kojoj je zbog rata drastično opao obuhvat vakcinacije", rekao je Veličković.Prema rečima Veličkovića, za mali obuhvat dece u Nišu propisanim vakcinama nisu samo krivi roditelji već i oni zdravstveni radnici koji roditeljima predlažu da se deca ne vakcinišu ili da se vakcinacija odlaže.

Tiodorović: Imunizacija najbolja preventiva

NIŠ - Epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Branislav Tiodorović rekao je danas da je najbolja preventiva protiv zaraznih bolesti, kao što su male boginje, dobra imunizacija i da roditelji treba da se pridržavaju kalendara vakcinacije. "Obuhvat dece u prvih osam meseci u Nišu ove godine, kada je reč o vakcini protiv malih boginja, jeste za sada dobar, ali nije dovoljan da bi se dostigao nivo od 95 odsto obuhvata koji propisuje Svetska zdrvstvena organizacija i koji predviđaju naši propisi", kazao je Tiodorović. Prošlogodišnji obuhvat dece vakcinom protiv malih boginja bio je oko 50 odsto u Nišu, dok je na nivou Srbije bio zadovoljavajući, čime Niš prednjači po manjem obuhvatu vakcinisanih. Iz tih razloga epidemilozi očekuju da broj obolelih u prvim zimskim mesecima u Nišu može biti povećan, ali to povećanje neće biti veliko, podvukao je Tiodorović. Epidemilozi skreću pažnju na oprez kada je reč o dečjoj paralizi i napominju da među migrantima nije zabeležen ni jedan sumnjiv slučaj na tu bolest. "Mesta za oprez ima, a ne i za paniku", rekao je Tiodorović. Pojedini mediji su ranije danas preneli da se u Nišu može očekivati "eksplozija oboljevanja od malih boginja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track