NAPAD STAFORDA I PITBULA U PANČEVU: Devojka ima više od 30 ujeda, a njen pas Raša nije preživeo!
Foto: MojaTV

Tragedija u Pančevu

NAPAD STAFORDA I PITBULA U PANČEVU: Devojka ima više od 30 ujeda, a njen pas Raša nije preživeo!

Srbija -
Odmah su došle policija i Hitna pomoć, ali psi su se već vratili u boks. Izgovor vlasnika je da je komšija slučajno ostavio otvorenu kapiju i da su staford i pitbul taj trenutak nepažnje iskoristili da istrče napolje

Teška fraktura levog lakta, više od 30 ujeda i uginuli kućni ljubimac. To se dogodi kada nesavesni vlasnik pusti opasne pse bez kontrole na ulicu da se „malo istrče“. Tako je Jovana U. iz Pančeva zadobila teške telesne povrede dok je šetala pinča Rašu po kraju.- Nisam ni primetila kada su nas opkolili staford i pitbul. Jedan je ščepao Rašu, otkinuo mu ogrlicu i povodac i grizao ga za stomak. Drugi je mene ugrizao za lakat i vukao me toliko jako da me je oborio na zemlju ne puštajući me ni u jednom trenutku. – kaže Jovana U.Jovanin vrisak bio je spasonosan za nju, ali ne i za njenog Rašu.

-To je trajalo pet minuta. Sreća u nesreći je da me je neki čovek koji se tu našao slučajno čuo, došao motorom i jedva ih rasterao. Najtužnije od svega je bilo kad sam videla mog Rašu kako se sav krvav vuče do mene i cvileći leže na moju povređenu ruku. Odmah su ga odvezli na operaciju, ali nije mu bilo spasa jer mu je stomak bio izgrižen. – priča Jovana.Odmah su došle policija i Hitna pomoć, ali psi su se već vratili u boks. Izgovor vlasnika je da je komšija slučajno ostavio otvorenu kapiju i da su staford i pitbul taj trenutak nepažnje iskoristili da istrče napolje. Ipak, oni koji žive u tom delu grada svedoče da ovo nije prvi put i da vlasnik te pse pušta napolje dva puta dnevno – da se istrče.

Nesavesnog vlasnika su komšije nekoliko puta prijavljivale, međutim nikad nikakav postupak protiv njega nije pokrenut, niti su mu psi oduzeti. Zakon vlasnike opasnih pasa obavezuje i da na kapiji napišu upozorenje da poseduju te rase, međutim naša ekipa takvu tablu na njegovom ulazu nije zatekla.Takođe, vlasnici opasnih rasa pasa moraju svoje ljubimce da čipuju i ne smeju da ih puštaju same na ulicu. U obavezi su i da poseduju boks određenih odgovarajućih dimenzija, kao i da ih vode na test socijalizacije koji sprovodi Kinološki savez Srbije.-Takozvane opasne pse mogu da šetaju isključivo punoletna lica, i to na povocu i „uz brnjicu“. Takođe, zakon ne dozvoljava da se ljubimac te rase ostavlja drugim licima načuvanje, osim ukoliko to nije veterinar koji u tom trenutku mora da leči psa. Takođe, važno je znati da se psi, zapravo „opasni psi“ kako ih Pravilnik definiše moraju čuvati u dobro obezbđenom prostoru iz koga životinja ne može da pomogne i koji se zaključava. – rečeno je u Kinološkom savezu Srbije za MojaTV.

U slučaju Jovane U. iz Pančeva psi nisu preuzeti, a komšije nekoliko dana kasnije kažu da su staford i pit bul ponovo viđeni kako slobodno trče po kraju. Takođe, Jovana je zabrinuta i za svoje zdravlje jer joj je vlasnik rekao da je pse sam vakcinisao i da ih nije vodio kod veterinara.

-Ko zna kakve sve boleščine imaju ti psi. Rekli su mi da je veterinarska inspekcija počela sa pregledima, ali meni moj lekar ne može da da adekvatnu terapiju dok ne dobije rezultate i nalaze pasa. –Jovana kaže i da ne želi da uspavaju te pse, već jednostavno želi da probudi nadležne i ukaže na nemarnost velikog broja vlasnika.

-Na kraju, pas nije opasan, on postaje agresivan tek kada ga vlasnik tako nauči. (foto: MojaTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track