KOSOVO NIJE ZABORAVIO: Profesor iz Nemačke darovao 5.000 evra Gračanici
Foto: Fonet

Svojevremeno predavao u Prištini

KOSOVO NIJE ZABORAVIO: Profesor iz Nemačke darovao 5.000 evra Gračanici

Srbija -
GRAČANICA - Profesor Miloje Minović, koji živi u Nemačkoj, poklonio je Domu kulture "Gračanica" iz Gračanice automobil u vrednosti od pet hiljada evra.

Minović prati događaje iz kulture i većinu dešavanja na Kosovu i Metohiji, što ga je podstaklo da stupi u kontakt sa Domom kulture i ponudi pomoć.

"Pri kraju sam života, podigao sam veliku familiju na noge, i osećam potrebu da neko nešto od mog duhovnog i materijalnog bogatstva preuzme na upravljanje", izjavio je profesor Minović, koji je svojevremeno predavao u Prištini.

Za Kosovo i Metohiju odlučio se, kako kaže, jer potiče iz kraja koji ima duboke korene. "Moje deda je bio predsednik opštine u Gokčanici kod Kraljeva od 1913. do 1915. godine, sa njim sam pevao himnu kralja Petra. Sudbina je htela, da mi je brat učio teologiju u Prizrenu, a stric bio kaluđer u Visokim Dečanima", rekao je on.

Ovu pomoć, kako kaže, izdvojio je od svoje i penzije svoje supruge Helge Minović. Minović se bavio i humanitarnim radom pomažući uz pomoć svoje Fondacije "Minović" talentovane studente, ugrožene u poplavama i zemljotresu iz Kraljeva i okoline odakle je rodom.

"Kada je gospodin Minović lično pozvao, tokom leta, Dom kulture i rekao da hoće da pomogne to je za nas bilo ravno čudu, jer kome je danas stalo do kulture i njenog razvoja. Nemamo automobil, stalno smo morali da se dovijamo kako da pošaljemo glumce, muzičare, pisce i opremu u geta poput Suvog Grla kod Srbice ili kod nas u zaleđu Prištine i po okolini", izjavio je direktor Doma kulture Živojin Rakočević. Ovaj vredan poklon biće registrovan u opštini Gračanica i služiće za potrebe kulture i radnika u kulturi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track