Blokadom šumadijske uprave do plate

Centar za strma žita

Blokadom šumadijske uprave do plate

Srbija -
Radnici dozvolili ulaz samo načelniku okruga, njegovoj sekretarici, policiji i novinarima

KRAGUJEVAC - Oko 40 zaposlenih u Zavodu centra za strna žita blokiralo je danas zgradu Šumadijskog upravnog okruga u koju su ušli u četvrtak, jer ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, kako navode, odbija da rešava probleme u toj ustanovi.

Prema navodima predstavnika sindikata, taj centar nije svojom krivicom doveden u tešku situaciju, a rešavanje problema ne zahteva velika finansijska sredstva. Predsednik sindikata Centra Blagoje Kovačević rekao je da je zgrada Šumadijskog upravnog okruga blokirana jutros od sedam časova i da su radnici dozvolili ulaz samo načelniku okruga i njegovoj sekretarici.

Ulaz je dozvoljen i novinarima i policiji. Kovačević je naveo da je osnovni zahtev radnika rešavanje statusa Centra za strna žita i dodao da je na drugom mestu i pitanje socijalnog programa i zaostalih zarada za 13 meseci. Zaposleni u Centru za strna žita počeli su štrajk u sredu, a u zgradu Šumadijskog upravnog okruga su ušli u četvrtak i tu borave non-stop.

Prošle nedelje je ministru prosvete i nauke upućeno pismo u kome ga obaveštavaju da se radnici ustanove koja postoji 114 godina i najstarija je u Srbiji nalaze na ivici egzistencije. U otvorenom pismu se navodi da zaposleni imaju plan za rešavanje krize u ustanovi, ali da ministarstvo prosvete stalno vrši opstrukciju tih planova.

Kriza u tom centru je, kako se navodi, nastala kada je direktor Instituta za poljoprivredna istraživanja Srbije iz Beograda, u čijem je sastavu Centar, tada zaključio ugovor koji mu je naneo štetu od 21 miliona dinara. Napominje se da je državni sekretar u ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović zaključio ugovor o prebacivanju duga sa Instituta za poljoprivredu Srbije na Ministarstvo finansija koji nije realizovan, pa su sudski izvršitelji dolazili da dug naplate u Centar. Početkom godine radnici Centra za strna žita su sprečili izvršenje licitacije i prodaje kompletne opreme i mašina. Žiro račun Centra za strna žita je u više od dve godine u blokadi za oko 10 miliona dinara bez kamate. Lokalna samouprava Kragujevca ponudila je ranije plan za rešavanje statusa Centra, ali se niko od nadležnih na državnom nivou nije o tome izjasnio.

Osnivač i vlasnik Centra za strna žita u Kragujevcu je Republika Srbija. Zaposleni očekuju da se izvrši reorganizacija Centra i da Grad Kragujevac postane suvlasnik ili da država ponudi bolji plan da se izađe iz krize koja traje nekoliko godina. Centar za strna žita ima 51 zaposlenog, a njegov račun u banci je blokiran od 2009. godine. Kriza je kulminirala krajem prošle godine pretnjom prinudne prodaje imovine radi namirenja duga, a potom su počeli pregovori s Ministarstvom prosvete i nauke i čelnicima Kragujevca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja