Uputstvo za izbore na Kosovu u Službenom glasniku

Uputstvo za izbore na Kosovu u Službenom glasniku

Politika -
Članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biće dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška

BEOGRAD - Uputstvo za sprovođenje glasanja na parlamentarnim i predsedničkim izborima na teritoriji Kosova i Metohije, u kome, je pored ostalog, predviđeno da će se glasovi iz te pokrajine prebrojavati u Raškoj, objavljeno je u najnovijem broju Službenog glasnika.

Tim uputstvom se bliže uređuje sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji u situaciji gde bez saradnje sa misijom Oebs nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Tako će članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biti dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima su neupotrebljeni listići za parlamentarne i predsedničke izbore bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška.

Tamo će ih predati članovima Republičke izborne komisije (RIK), a o bezbednom trnasportu materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, staraće se Oebs.

Koordinatori RIK organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbore, popune zapisnike, kao i da se izobrni materijal sa zapisnicima o radu biračkh odbora prenese u sedište RIK.

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Kosova i Metohije koordinatori RIK predaće, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška 1. maja, a samo tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Biračka mesta na teritoriji Kosova i Metohije odrediće RIK na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, piše u Uputstvu.

U tom dokumentu je precizirano da su organi za sprovođenje izbora RIK i birački odbori, koje će činiti predsednik i dva člana.

Precizirano je i da se na sva ostala pitanja koja nisu uređena tim uputstvom primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za poslanike i predsednika države, raspisanih za 6. maj, a koji je na početku izbornog procesa utvrdila RIK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track