Svečana sednica u staroj Skupštini Srbije
Foto: Beta

Svečana sednica u staroj Skupštini Srbije

Srbija -

Priznanje počasni građanin Kragujevca za višegodišnji doprinos afirmaciji grada ove godine biće uručeno britanskom književniku Ričardu Berengartenu Bernsu

KRAGUJEVAC - Kragujevac u nedelju, 6. maja, na Đurđevdan, obeležava Dan grada u znak sećanja na odluku kneza Miloša Obrenovića da Kragujevac proglasi prvom prestonicom moderne Srbije.Svečana sednica Skupštine, na kojoj će po tradiciji biti uručene Đurđevdanske nagrate i plaketa sv. Đorđa kao i priznanje počasni građanin, ove godine, po prvi put, biće održana u renoviranom zdanju stare Skupštine, u kojoj je za vreme vladavine Miloša Obrenovića 1835. godine donet Sretenjski ustav.Priznanje počasni građanin Kragujevca za višegodišnji doprinos afirmaciji grada ove godine biće uručeno britanskom književniku Ričardu Berengartenu Brnsu, autoru poeme "Engleska krvava bajka" inspirisane šumaričkom tragedijom, a koja je pod nazivom "Plavi leptir" izvedena na Velikom školskom času 2007. godine.

Biće dodeljene i godišnje nagrade Kragujevca - Đurđevdanske nagrade i plaketa sv. Đorđe za različite oblasti i to Jovanu Gligorijeviću za knjigu "Bluz leve obale" i direktorku Pozorišta za decu Zoranu Đoriću za realizaciju programa te ustanove u prošloj godini.U oblasti novinarstva nagrada će biti uručena novinarki Radio televizije Kragujevac Katarini Mirović, Marku Pavloviću za oblast sporta, fabrici "Zastava Kamioni" za projektovanje i proizvodnju neborbenog vozila, doktoru Slobodanu Jankoviću za doprinos akreditaciji Kliničkog centra, Milanu Đorđeviću-Mišku za organizovanje humanitarnih akcija u 2011. godini.Obeležavanje Dana grada 6. maja počeće Đurđevdanskim urankom u parku kraj zatvorenog bazena, zatim će biti nastavljeno kostimiranom karnevalskom povorkom gradskim ulicama i brojnim kulturnim događajima, a u večernjim satima tradicionalno će biti priređen vatromet.U okviru trodnevne muzičke manifestacije "Đurđevdan je..." i ove godine na trgu ispred gradske uprave, biće održani koncerti na kojima će 4.,5. i 6. maja nastupiti grupe i solisti: Agata, Neverne bebe, Crvena jabuka, Plavi orkestar, Bajaga i instruktori, Bora Dugić, Jelena Tomašević i Željko Samardžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track