(UŽIVO) VANREDNO U SRBIJI: Reke rastu, najkritičnije biće u nedelju
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Kiša ne prestaje da pada

(UŽIVO) VANREDNO U SRBIJI: Reke rastu, najkritičnije biće u nedelju

Srbija -
Kiša intenzivno pada već više od 32 sata, a širom Srbije u toku su vanredne mere odbrane od poplava.

Tokom dana očekuje se slabljenje padavina, a štabovi za vanredne situacije dežuraju danonoćno.

14.20 - Republički štab za vanredne situacije odlučio je danas da na kritičnim tačkama na kojima može doći do poplava, usled izlivanja reka, angažuje dodatno ljudstvo kako bi se spremno odgovorilo na potencijalnu opasnost od vodene stihije. Situacija na terenu se kontinuirano prati i preduzimaju se preventivne mere kojim će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa u zaštiti života i bezbednosti građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.

14.18 - Gračanica: Voda iz bunara nije za piće. Zbog obilnih padavina i poplava u pojedinim mestima opštine Gračanica, voda iz bunara nije za piće ali ni za tehničku upotrebu, saopšteno je danas iz ove opštine na centralnom Kosovu.

11.34 Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede naložila je sprovođenje aktivnosti na područjima pogođenim poplavama koje se odnose na zbrinjavanje životinja i asanciju terena.

Uprava za veterinu precizirala je sve mere koje nadležni treba da preduzmu da bi se obezbedila zaštita životinja i sprečila pojava zaraznih bolesti, kao i posebne mere na kontroli bezbednosti i prometa hrane i hrane za životinje

11.10 Gradski štab za vanredne situacije u Šapcu izdao je naredbu da se utvrdi i podnese izveštaj o opasnim materijama i kanalizacionoj mreži u Industrijskoj zoni.

Doneta je i naredba da sva javna preduzeća i ustanove, u toku dana obezbede 5 odsto svojih zaposlenih za punjenje džakova u RTC, kao i da se postave klapne na Kamičku u Šapcu.

11.07 Vodostaj Dunava kod Kule Nebojša u Beogradu je porastao, ali za sad nema naznaka da će se reka izliti.

Preduzeće "Beogradvode" stavilo je vodenu barijeru kod Kule Nebojša da bi se zaštitio muzej i saobraćaj u bulevaru u neposrednoj blizini. Preventivno su postavljene i pumpe za izbacivanje vode. Čamci i splavovi na reci za sad nisu ugroženi, ali se vlasnici pozivaju da ih čvršće privežu i obrate veću pažnju na njih.

09.23 Krivokapić: Vojska spremna da reaguje

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić izrazio je nadu da se vremenska prognoza za naredne dane neće obistiniti, ali je istakao da je Vojska Srbije spremna za sve situacije.

Prema njegovim rečima, pripadnici Vojske Srbije trenutno su angažovani u svim opštinama gde je prethodnih dana bila proglašena vanredna situacija zbog poplavnog talasa, Lučanima, Čačku, Novom Pazaru, Raški, Kraljevu, Trsteniku, Kosjeriću, Požegi, Arilju...

"Reč je o više stotina pripadnika, a osim toga angažovana je i mehanizacija, mašine, pumpe, sve što je neophodno za pomoć", rekao je Krivokapić

08.36 Marić: Pratimo padavine

"U proteklih 24 sata palo je oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, ali je većina vodostaja u stagnaciji", izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

On je istakao da će situacija dosta zavisiti od današnjih padavina.

"Tokom cele noći rađen je monitoring svih potencijalno kriznih tačaka posle proglašenja vanredne situacije na teritoriji Srbije. Po informacijama koje imamo od RHMZ-a, došlo je do neznatnog rasta vodostaja Bjelice od jednog metra, takođe raste Čemernica, ali za sada nije zabrinjavajuće", rekao je Marić.

On je podvukao da je reč o najkritičnijim delovima gde su skoncentrisane veće snage koje su juče upućene iz preventivnih razloga.

08.05 U Užicu situacija od jutros stabilna, čiste se korita reka, a bedemi dodatno ojačavaju.

07.33 U Požegi se voda sliva sa Ovčara i Kablara, pa se u toku dana očekuje porast nivoa Skrapeža i Đetinje.

07.24 U Gračanici su pod vodom destina dvorišta i plastenika, ali stambeni objekti trenutno nisu poplavljeni.

U Gnjilanima dodatni problem pravi i kanalizacija koja se izlila.

07.12 U Kruševcu kiša ne prestaje da pada više od 24 časa, a palo je više od 16,5 litara po metru kvadratnom.

Korito reke Rasine je puno, pa je u toku ispumpavanje vode.

Uništeni su hektari oranica, a štabovi u opštinama Rasinskog okruga su sve vreme na terenu, iako je situacija trenutno stabilna.

Zapadna i Velika Morava su se skoro povukle u korita, dok je na Južnoj Moravi u toku odbrana od poplava.

07.05 U Lučanima se situacija tokom noći stabilizovala, ali vatrogasno-spasilačke jedinice i pojedini žitelji redovno obilaze ugrožena područja i ispumpavaju vodu iz dvorišta kuća.

Selo Prijanovići tokom noći plavila je Zapadna Morava, a zabeležen je rast i Moravice i Đetinje, što usporava rast komisija za procenu štete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track