(FOTO) OPOMENA DRUŠTVU DA SE NE PONOVI: Spomen obeležje žrtvama požara u Kontrastu
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Godišnjica tragedije

(FOTO) OPOMENA DRUŠTVU DA SE NE PONOVI: Spomen obeležje žrtvama požara u Kontrastu

Srbija -
NOVI SAD - Četiri godine posle pogibije šest mladih ljudi u požaru u novosadskoj diskoteci Kontrast, danas je na tom mestu, u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića, otkriveno spomen obeležje.

Vučević je tom prilikom rekao da se prvog dana aprila, pre četiri godine desila velika tragedija u kojoj su izgubljeni mladi životi, istakavši da se nada da se tako nešto više nikada nikome neće dogoditi, na bilo kojem mestu u bilo kojem gradu.

"Nema reči koje bi bile prikladne da se na pravi način izrazi saosećanje sa porodicama žrtava. Ovo je četvrti u nizu tragičnih događaja vezanih za stradanje u požaru u javnim objektima u Novom Sadu i opomena za celo društvo. Grad Novi Sad je doneo nove odluke koje definišu rad ugostiteljskih objekata i njihovu kontrolu", rekao je Vučević.

"Nije dovoljno samo doneti zakon, čak ni sprovoditi ga i primeniti, već je pitanje mnogo šire, reč je o delovanju na celokupnu društvenu svest, iako protivpožarna zaštita nije u nadležnosti Grada, mi na više načina, direktno i indirektno pomažemo, i kroz opremanje Vatrogasne brigade i kroz štampanje edukativnih publikacija, putem edukacija i razgovora, sugestijama koje upućujemo republičkim organima na tu temu", rekao je Vučević.

Otac nastradale Tamare Miladinović, Branko, rekao je da je to spomen-obeležje jedinstveno u Srbiji i da je rad mlade arhitekte koja je kroz ovaj izraz stepenica do kojih se ne može doseći, poslala poruku da ko god pogleda u ove stepenice veruje samo sebi i svojim očima.

Spomen obeležje, čiji je autor arhitekta Ivana Sovilj, je predstavljeno kroz model protivpožarnog stepeništa koje je sagledivo u prostoru, bez mogućnosti da mu se pristupi u smislu korišćenja, a na njemu se nalazi i spomen ploča kvadratnog oblika na kojoj je ispisan tekst u kome se kaže da su na tom mestu stradali 1. aprila 2012. godine u požaru u diskoteci, uz reči "Ova tragedija je večita opomena društvu da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi".

U tragediji koja se dogodila u diskoteci "Kontrast" pre četiri godine živo su izgubili Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track