KRIMINAL SE ISPLATI: Poslanik SNS platio 10 000 dinara kazne zbog krađe struje od milion dinara
Foto: Printscreen

Otkrivena nagodba

KRIMINAL SE ISPLATI: Poslanik SNS platio 10 000 dinara kazne zbog krađe struje od milion dinara

Srbija -

Poslanik aktuelnog saziva Narodne skupštine Srbije i visoki funkcioner niškog SNS-a Bratimir Vasiljević, koji je bio optužen za krađu struje, oslobođen je krivice nakon što se nagodio sa tužilaštvom i Elektrodistribuciji uplatio simboličnu sumu novca

Reč je o postupku koji je u Osnovnom tužilaštvu pokrenut januara 2013. godine po krivičnoj prijavi koju je protiv Vasiljevića podneo ED Jugoistok.Iako je sporazum između Tužilaštva i Vasiljevića postignut još aprila 2013. godine, novinari Južnih vesti su do dokumentacije o tome došli tek nedavno, tokom istraživanja o kriminalnim radnjama javnih funkcionera.

Iz Jugoistoka su u krivičnoj prijavi naveli da je Vasiljević u periodu između 2. jula i 18. avgusta 2012. godine "izvršio samovlasno priključenje" svog električnog brojila."I to tako što je za potrebe svog objekta koji se nalazi u Nišu oštetio i pokidao tzv. distributivnu plombu na poklopcu brojila kao službeni znak ED Jugoistok, uklonio poklopac i neovlašćeno vratio kablove u klemarnik brojila, a što su ovlašćena lica ED Jugoistok konstatovali svojim zapisnikom o izvršenoj kontroli dana 18. 8. 2012. godine", piše u krivičnoj prijavi.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, Vasiljević je tako oštetio Jugoistok za - 1.102.700 dinara. Prema saznanjima Južnih vesti, Vasiljević je aprila 2013. godine priznao da je počinio krivično delo i pristao da plati odštetu od - 10.000 dinara.Time je izbegao suđenje, kao i mogućnost da u njegovoj biografiji piše da je osuđivan za krivično delo.

Vasiljević je zapravo iskoristio mogućnost takozvanog odlaganja krivičnog gonjenja koju Zakon o krivičnom postupku omogućava kada osumnjičeni pristane da otkloni štetnu posledicu nastalu izvršenjem krivičnog dela ili da naknadi pričinjenu štetu.Kako se navodi u presudi, nakon izjave osumnjičenog date dana 11. aprila 2013. godine u tužilaštvu da je spreman da naknadi štetu nastalu izvršenjem navedenog krivičnog dela ošt. "Jugoistok" d.o.o. Niš uplatom iznosa od 10.000 dinara, osumnjičenom je dat rok od 3 meseca počev od dana prijema rešenja o odlaganju gonjenja za ispunjenje obaveze.

"Osumnjičeni je rešenje primio dana 17. oktobra 2013. godine", piše u dokumentaciji iz Tužilaštva.Inače, kako se navodi u krivičnoj prijavi Jugoistoka, ovo preduzeće je i pre toga protiv Vasiljevića podnosilo prijave za isto krivično delo, i to za periode: od 11. avgusta do 26. avgusta 2011. godine, od 17. novembra 2011. do 7. aprila 2012. godine, od 28. februara do 7. aprila 2012. godine, od 7. aprila do 14. maja 2012. godine i od 15. maja do 2. jula 2012. godine.

Vasiljević je novinarima tražio da mu pitanja u vezi sa ovim dostave u pisanom obliku, tačnije SMS porukom. Ipak, ni 4 dana kasnije nije na njih odgovorio.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track