Najnovije vesti

POSRNULI GIGANT IZAŠAO IZ STEČAJA: Nova šansa za fabriku Toza Marković
Foto: Saša Urošev

Reorganizacijom do boljih dana

POSRNULI GIGANT IZAŠAO IZ STEČAJA: Nova šansa za fabriku Toza Marković

Srbija
00:00h

Kikindksa fabrika Toza Marković je praktično dobila većinskog vlasnika u vidu Srbijagasa, budući da  ta državna kompanija ima najveća potraživanja

KIKINDA - Nakon 25 meseci neizvesnog stečajnog postupka, zaposlenima u kikindskoj fabrici crepa I pločica “Toza Marković” konačno se smeši izvesnija budućnost. Optimističnije nastrojeni radnici, ali I javnost u KIkindi, na stanovištu su da pred nekadašnjim opekarskim gigantom bolji dani.

Takvog je stava i Zoran Sredojev,  predsednik Nezavisnog sindikata u ovoj fabrici:

- Nas nešto više od 600 zaposlenih je konačno odahnulo, budući da je usvojen plan reorganizacije, koji predviđa stoprocentno namirenje svih obaveza u periodu od 10 godina. U zrenjaninskom Privrednom sudu, u sredu su se tri najveća poverioca - Srbijagas, Erste i Inteza banka pozitivno izjasnili, što je dovelo do usvajanja plana reorganizacije i izlaska iz stečaja. Rešenje će postati punovažno u narednih mesec dana, kada će fabriku preuzeti novi generalni direktor Vladimir Ilić - rekao je Sredojev.

foto: Saša Urošev
foto: Saša Urošev

Ovakvim ishodom, “Toza Marković” je praktično dobila većinskog vlasnika u vidu “Srbijagasa”, budući da  ta državna kompanija ima najveća potraživanja:

-  „Srbijagas“će potraživanja od 20 miliona evra prema  „Tozi Markoviću“pretvoriti  u akcije i tako postati većinski vlasnik. Nadamo se najboljem -kaže Sredojev.

Katastrofalna privatizacija donela je „Tozi Markoviću“ dugove od čak 50 miliona evra i odlazak u radni stečaj koji je proglašen 11. aprila 2014. godine.

O fabrici se u medijima najviše pisalo kad je tokom maja prošle godine uhapšen Dejan Babić, većinski vlasnik fabrike, zbog sumnje da je sa saradnicima ojadio “Tozu Marković”.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...