ALBANSKI PROTEST U DEČANIMA: Neće poštovati odluku suda da se manastiru vrati 24 hektara zemlje
Foto: Tanjug Edib Tahirović

Na centralni trg organizovano došli đaci iz obližnje škole

ALBANSKI PROTEST U DEČANIMA: Neće poštovati odluku suda da se manastiru vrati 24 hektara zemlje

Srbija -

DEČANI - Albanci su danas u Dečanima održali protest protiv odluke Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemjišta u vlasništvo manastira Visoki Dečani.



Protest je trajao nešto više od 30 minuta, a okupljenim Albancima, među kojima je bilo dosta školaraca, obratio se samo gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj. Albanci su počeli da se okupljanju nešto pre 12 sati, u centru Dečana. Ispred zgrade Opštine na Trgu mentora Toljaja prvo su organizovano stigla deca, učenici neke od ovdašnjih škola. U tom trenutku više vozila s pripadnicima kosovske policije uputilo se prema manastiru Visoki Dečani, kako bi dodatno pojačali obezbeđenje ovog srednjovekovnog zdanja. Inače, u samom gradu bilo je uočljivo pojačano prisustvo kosovske policije i Kfora, koji su ispred manastira Dečani.

Seljmanaj je rekao okupljenima da će lokalna upravi i stanovništvo Dečana nastaviti sa protivljenjem ovoj odluci Ustavnog suda koju smatraju neprvednom. "Mi jesmo za pravdu, nismo protiv nje, ali ako ima pravde i ako ćemo da poštujemo zakone, onda postoje dve opcije: privatizacija ove imovine. Ako se nekome treba pokloniti ova imovina, onda to treba da bude građanima Dečana", rekao je on.

Seljmanaj je ocenio da je ovo političko uplitanje i da se ne radi o pravdi. "Javno pozivam gospodina Savu (otac Savo Janjić) i međunarodnu zajednicu, pošto je reč o političkom problemu, da sednemo i rešimo ovo pitanje", rekao je Seljmanaj, koji smatra da nije rešenje da se imovina manastira poklanja.Gradonačelnik Dečana je rekao da "snažno veruje" da nijednim zakonom i nijednom odlukom se ne može legitimisati poklanjanje imovine manastiru Visoki Dečani. "Ovde nema mesta politici, svi smo jedinstveni da se protivimo ovoj nepravednoj odluci Ustavnog suda", rekao je Seljmanaj i dodao da su Dečani mesto "vrednosti, civilizacije i požrtvovanja".

Opština, smatra Seljmanaj da niko, pa ni on kao predsednik, ni u kom slučaju neće poštovati ovu odluku suda. "Dečani, manastir je u Dečanima i kao takvog ćemo ga sačuvati kao našu vrednost", rekao je gradonačelnik.Protest je održan uz povećano prisustvo snaga bezbednosti - kosovske policije i Kfora. Lokalno rukovodstvo i stanovništvo Dečana smatra da je odluka najvišeg pravosudnog organa nezakonita i diskriminatorska, kao i da je na štetu ekonomskog razvoja grada.

Inače, reč je o imovini koja je ovom manastiru SPC oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997. Nakon sukoba na Kosovu 1999. lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom.Vraćanju zemljišta manastiru Dečani protive se odbornici lokalnog parlamenta, stanovništvo, ali i poslanici u kosovskoj skupštini.

Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora neprestano obezbeđuju zbog toga jer je do sada više puta napadan, a bilo je i pokušaja skrnavljenja i nasilnih upada.

Kosovski Ustavni sud je nakon 16 godina sporenja nedavno odlučio da manastiru Visoki Dečani vrati pravo na vlasništvo 24 hektara zemlje. Srednjovekovni manastir Visoki Dečani jedini je objekat SPC koje još čuvaju pripadnici Kfora zbog napada, skrnavljenja i pokušaja upada u to zdanje. Protest Albanaca je završen bez incidenata, iako gradonačelnik Seljmanaj juče nije isključio eskalaciju nezadovoljsva i mguće ulične sukobe.

Podsetimo, u Dečanima, koji naseljavaju Albanci, za podne je u organizaciji lokalnih vlasti zakazan protest protiv odluke kosovskog ustavnog suda kojom je 24 hektara zemljišta nakon 16 godina sporenja vraćeno manastiru Visoki Dečani.

Iako organizatori protesta tvrde da će skup biti miran, u Dečanima je primetno povećano prisustvo policije i snaga Kfora. Lokalno rukovodstvo i stanovništvo Dečana smatra da je odluka najvišeg pravosudnog organa nezakonita i diskriminatorska, kao i da je na štetu ekonomskog razvoja grada.

Inače, reč je o imovini koja je ovom manastiru SPC oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997. Dečani u pripravnosti zbog protesta Albanaca. Nakon sukoba na Kosovu 1999. lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom.

Vraćanju zemljišta manastiru Dečani protive se odbornici lokalnog parlamenta, stanovništvo, ali i poslanici u kosovskoj skupštini. Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora neprestano obezbeđuju zbog toga jer je do sada više puta napadan, a bilo je i pokušaja skrnavljenja i nasilnih upada.

Kosovska policija preduzela je sve potrebne mere kako bi tokom protesta Albanaca u Dečanima bili sprečeni eventualni incidenti i ugrožavanje bratstva manastira. Pripadnici Kfora, koji obezbeđuju manastir, podigli su stepen pripravnosti i, kako je najavljeno, u skladu sa ovlašćenjima preduzeće sve potrebne mere na očuvanju bezbednosti.

Pojačane bezbednosne mere preduzete su nakon što je gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj najavio je da će ovaj protest Albanaca biti masovan, ne isključujući mogućnost, kako je rekao, eskalacije protesta i nasilja na ulicama.

Visoki Dečani (Foto: Profimedia)
Visoki Dečani (Foto: Profimedia)

Kosovski ustavni sud je nakon 16 godina sporenja nedavno odlučio da manastiru Visoki Dečani vlati pravo na vlasništvo 24 hektara zemlje.

Daut Haradinaj: Manastir Dečani da neguje odnose sa Albancima

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Daut Haradinaj izjavio je da srpskom manastiru Visoki Dečani "nisu potrebni hektari zemlje" koju, po njemu, i ne poseduje, već dobri odnosi sa kosovskim Albancima. On je na svom Fejsbuk nalogu rekao da manastir Dečani može da prosperira samo ukoliko ima dobre odnose sa lokalnom zajednicom, prenosi "Kosova sot.

" Haradinaj tvrdi i da su su Albanci "tradicionalno štitili ovaj verski objekat". Manastir treba da raspolaže svojom imovinom, "ali ne onom koju mu je nelegalno dao Miloševićev režim", napisao je Haradinaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track