Slabo interesovanje za deficitarna zanimanja

Sajam obrazovanja u Užicu

Slabo interesovanje za deficitarna zanimanja

Srbija -
Zanimanja kao što su zavarivač, instalater, metaloglodač i brusač prethodnih godina nisu nailazila na interesovanje đaka

UŽICE - U Užicu je otvoren Četvrti Sajam obrazovanja na kojem učestvuju sve srednje škole iz regiona, Učiteljski fakultet i Visoka poslovno-tehnička škola strukovnih studija.

Ideja sajma je, po rečima predsednika Odbora za školstvo RPK Užice Dragana Tucakovića, da se prezentuju obrazovni profili i ponuda srednjih škola u regionu, kao i da se napravi saradnja privrede i obrazovanja u smislu zajedničkog kreiranja obrazovne ponude.

Ta saradnja u protekle tri godine identifikovala je deficitarna zanimanja, ali nije došlo do promene upisne politike, objašnjava Tucaković.

"Deficitarna zanimanja su: zavarivač, instalater, metaloglodač i brusač, ali prethodnih godina ova zanimanja nisu nailazila na interesovanje đaka, pa ta odeljenja nisu bila ni upisivana. Zato je neophodno da se promeni upisna politika", kaže Tucaković.

Na sajmu će budući srednjoškolci moći na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje da urade i kraći test profesionalne orijentacije, koji im može pomoći u izboru budućeg zanimanja.

Sajam obrazovanja pod motom "Znanje je u modi" traje dva dana, a organizovali su ga Odbor za školstvo Regionalne privredne komore Užice, Nacionalna služba za zapošljavanje, Školska uprava Zlatiborskog okruga, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, srednje škole sa područja regiona, Ministarstvo prosvete i Grad Užice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track