Noć muzeja na 50 lokacija i Petrovaradinu

Noć muzeja na 50 lokacija i Petrovaradinu

Srbija -
U Galeriji Matice srpske organizovane su radionice pravljenje scenografije za decu, kao i koncert dece gitarista

NOVI SAD - U novosadskoj Noći muzeja posetioci obilaze preko 100 sadržaja za različite uzraste i interesovanja, na oko 50 lokacija u gradu i u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Među zapaženijima je izložba "Zlatni album", u Muzeju Vojvodine, u kojoj su predstavljene javnosti malo poznate modne fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke Broz.

U znaku Tita je i izložba "Zbirka slika druga predsednika" u Galeriji Matice srpske, gde posetioci mogu da vide, takođe, malo poznate, slike koje su nekada nalazile u Titovoj rezidenciji, u Užičkoj 15.

U Galeriji Matice srpske organizovane su radionice pravljenje scenografije za decu, kao i koncert dece gitarista.

Brojni Novosađani su čekali u redu da vide originalne crteže političara u skupštinama Vojvodine, Srbije i Jugoslavije, nastalih u periodu od 1975. do 1995. godine.

Vlasnik kolekcije crteža, Vitomir Sudarski, predstavio je posetiocima svoju zbirku u kojoj su, između ostalih i Slobodan Milošević, Milan Kučan, Vasil Tupurkovski, Dragan Veselinov, Zoran Lilić i Žika Berisavljević.

Publici je naročito zanimljiva istorija sveta u "lego" kockama, od dinosaurusa, mamuta i praistorijskih ljudi, preko vitezova, kauboja i Indijanaca, do futurističkog pogleda na svet.

Kako se menjala moda erotskog donjeg veša kroz vekove - od korseta, do toplesa - Novosađani mogu da vide u ulici Laze Telečkog. U istoj ulici mogu se čuti i zanimljive istorijske priče o tome kako se menjao korset za dva ratna broda, ili zašto je podvezica spasonosna na venčanjima.

Ove godine, u novosadskoj Noći muzeja, bogat je i muzički program, pa se tako, na Bulevaru Mihajla Pupina pleše uz flamenko novosadske grupe La Familia, slušaju se zvuci francuskog afropopa i džeza benda "JeuNS", a nešto kasnije, počeće i igranka "Na talasima Radio Luksemburga".

U Noći muzeja učestvuju svi novosadski muzeji, kulturni centri, pozorišta, galerije, arhivi, nekoliko škola, ali i novi izložbeni prostori u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Prvi put, za posetioce je izložbeni prostor otvorio i Javni servis Vojvodine, gde, u "Studiju M", Novosađani mogu da vide "Zvuk i sliku kroz vreme".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track