SVEČANO OTVARANJE: Mališani u Vidanju kod Kline dobili novu školu!
Foto: Tanjug Printscreen

Rezultat zajedničkog i složnog rada

SVEČANO OTVARANJE: Mališani u Vidanju kod Kline dobili novu školu!

Srbija -

KLINA - U selu Vidanje kod Kline na Kosovu i Metohiji danas je svečano otvoren novoizgrađeni objekat isturenog odeljenja OŠ "Radoš Tošić" iz Osojana, uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije i predstavnika Srba sa Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da zgrada nove škole u Vidnju rezultat zajedničkog i složnog rada Vlade Srbije, Eparhije raško-prizrenske i srpskih predstavnika u pokrajinskim institucijama.

"Jedni su dali novac za zgradu, drugi su dali novac za zemljište, a treći su dali institucionalnu podršku da ova izgradnja bude sprovedena", rekao je Đurić i istakao da će se nastaviti zajednički rad "dok ne budu stvoreni uslovi da Metohija, koja je bila okupljalište i istočnik srpskog nacionalnog identiteta, duha i etnosa, to ponovo bude".

"Uveren sam da dolazi period obnove", rekao je Đurić i poručio da od nas isključivo zavisi koliko ćemo u tome biti istrajni, uspešni i postojani.

"Mi ćemo kao Vlada Republike Srbije, zajedno sa Eparhijom raško-przirenskom i našim predstavnicima u institucijama nastaviti borbu, zajedno sa narodom, uveren sam dočekavši bolje dane. Vera će nas sačuvati", rekao je Đurić.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Ministrar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je u Vidanju da je želja da se deci na KiM omoguće podjednaki uslovi za školovanje i da reforma i bolji nastavni proces krene iz raznih delova Srbije, ne samo iz Beograda, Novog Sada i velikih centara.

"Sledi mnogo posla, mi ćemo se baviti celokupnom Srbijom a moje lično težište će biti na KiM", rekao je ministar

Šarčević koji je obećao da će se uz pomoć dobrih ljudi nastaviti širenje ove i drugih škola.Šarčević je najavio da će se raditi na jednom posebnom fondu koji će imati za cilj da poboljša osnovne uslove za školovanje, ocenjujući da se uz dobre nastavnike može sprovoditi i mnogo bolji proces nastave.

Otvaranju škole u Vidanju gde je pre sukoba na KiM živelo više od 8.000 Srba, dok danas živi oko 500 srpskih povratničkih porodica, prisustvovali su i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić ocenio je da je bolja budućnost ono za šta se bore i da je današnje otvaranje škole zalog za bolju budućnost, za koju je rekao da treba da pomogne ne samo povratku Srba već i njihovom opstanku.

"Nije bilo lako i posebno su se ovde u Metohiji naši sunarodnici suočavali sa mnogim problemima, a sa njima se suočavaju i danas. Naš zajednički rad je borba za onim što treba da bude bolja budućnost. Svaki Srbin koji se odupre prodaji imanja pomoći će u toj borbi. Glavna poruka svih nas je da se ni po koju cenu ne prodaju srpska imanja", rekao je Jevtić.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović zahvalio je Kancelariji Vlade Srbije za KiM i istakao da je zahvaljujući ličnom zalaganju direktora Kancelarije, Marka Đurića, i episkopa Teodosija izgrađena škola na koju mogu da budu ponosni.

Svečanosti u Vidanju prisustvovali su i ministar u kosovskoj vladi Ljubomir Marić, načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević, oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track