Problemi u stečaju Štofare u Paraćinu

Problemi u stečaju Štofare u Paraćinu

Srbija -
Procena i prodaja imovine Štofare još nisu počele jer se čeka carinjenje mašina kako bi se nakon toga dobila veća cena za prodaju, rekao stečajni upravnik tog preduzeća Saša Jovanović

PARAĆIN - Prodaja imovine paraćinske Štofare u stečaju i isplata poverenika kasni zbog odugovlačenja bivših vlasnika, izjavio je stečajni upravnik tog preduzeća Saša Jovanović.

On je kazao da procena i prodaja imovine Štofare još nisu počele jer se čeka carinjenje mašina kako bi se nakon toga dobila veća cena za prodaju.

"Deo mašina koje su ocarinjene i one koje još nisu, a nalaze se pod carinskom kontrolom, predstavljaju funkcionalnu celinu i trebalo bi da se prodaju zajedno, a carinjenje će moći da se obavi kada stigne konačan račun za mašine od vlasnika", kazao je Jovanović.

On je kazao da je u razgovoru sa predstavnicima poljskog Tepistata, koji su Štofaru kupili pre nekoliko godina od italijanske firme Dale karbonare, dobio uveravanje da će dostaviti račun.

"Ako u periodu od mesec do dva oni ne pošalju taj račun, država će uzeti mašine, a mi ćemo morati da prodamo ono što nam preostane i što je u vlasništvu Štofare", objasnio je Jovanović i istakao da još nije odlučeno da li će se Štofara prodati kao pravno lice ili će se pojedinačno prodati imovina, ali će to svakako biti uz saglasnost Odbora poverilaca.

Jovanović je naveo da su sve zgrade Štofare pod hipotekom banaka, dok su mašine pod hipotekom Poreske uprave i Banke Inteza, osim onih koje još nisu ocarinjene, navodi Jovanović.

Stečajni upravnik kaže da vrednost potraživanja poverilaca iznosi 343 miliona dinara, a od toga je 133 miliona obezbeđeno. Potraživanja oko bivših 180 radnika za plate i doprinose iznose oko 33 miliona.

"Najveći deo imovine je pod hipoketkom i ti poverioci će se namiriti, a ostala imovina je male vrednosti tako da je bitno da se mašine ocarine kako bi se njihovom prodajom namirili ostali poverioci", kazao je Jovanović.

Rešenje Privrednog suda iz Kragujevca o bankrotstvu Štofare je stupilo na snagu u martu ove godine. Štofara je u stečaj otišla oktobra prošle godine na zahtev velikog broja poverilaca, lokalne samouprave i radnika koji su tužili fabriku za neisplaćene zarade i imaju pravosnažna rešenja.

Štofara je sa proizvodnjom prestala 2009. godine. Deo nekadašnjeg giganta Industrije tekstila "Branko Krsmanović" koja je svojevremeno zapošljavala 2.000 do 3.000 radnika, kupila je italijanska firma "Dale karbonare", koja ju je zatim prodala poljskoj firmi "Tepisat".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track