Predsednik MZ Vreoci započeo štrajk glađu

Spor oko ekshumacije grobnih mesta

Predsednik MZ Vreoci započeo štrajk glađu

Srbija -
Nezadovoljan sporošću postupanja Upravnog suda u Beogradu u sporu meštana sa Rudarskim basenom "Kolubara" Željko Stojković započeo štrajk glađu

VREOCI - Predsednik Mesne zajednice u Vreocima Željko Stojković započeo je danas štrajk glađu nezadovoljan sporošću postupanja Upravnog suda u Beogradu u sporu meštana sa Rudarskim basenom "Kolubara" povodom ekshumacije 18 grobnih mesta na seoskom groblju.

Stojković je precizirao da je 120 meštana Vreoca sudskim putem zatražilo poništenje rešenja o ekshumaciji, ali da ročišta nisu još ni održana.

Svoje zahteve, između ostalog, temelje na odlukama Skupštine opštine Lazarevac o tome koliko je vremena potrebno da prođe od poslednjeg sahranjivanja da bi ekshumacija mogla da počne, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

Ti meštani Vreoca su se molbom za pomoć obratili novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a podršku su dobili od lazarevačkog odbora SNS-a.

Radove na ekshumaciji grobnih mesta u Vreocima od 4. jula 2011. obezbeđuje policija, a Vreočanima je kasnije zabranjeno okupljanje kao i grupne posete groblju.

Seosko groblje u Vreocima staro je oko 300 godina i ima oko 5.000 grobnih mesta. Prema ranijim procenama stručnjaka to groblje leži na oko 40 miliona tona lignita, a Vreoci na preko 500 miliona tona uglja.

Ranije je saopšteno da će iseljavanje groblja trajati godinu dana, a izmeštanje oko 850 domaćinstava iz Vreoca, u šta je "Kolubara" uložila 40 miliona evra, biće okončano u 2015. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track