Kradu šta stignu s grobova

Kradu šta stignu s grobova

Srbija -
Lopovi kradu metalne šipke sa ograda grobnih mesta, biste, bakarne i delove od drugih metala koji se zatim prodaju na kilo za malo novca, a šteta je velika

PIROT - Na pirotskim grobljima učestale su krađe, najčešće metalnih delova koji se preprodaju, a pojedina grobna mesta se skrnave.

Lopovi kradu metalne šipke sa ograda grobnih mesta, biste, bakarne i delove od drugih metala koji se zatim prodaju na kilo za malo novca, a šteta je velika. U Pirotu postoje tri groblja - Tijabarsko i staro i novo Pazarsko groblje o kojima brine Javno preduzeće "Komunalac".

Predstavnik JP "Komunalac" Milan Janačković rekao je da u starom delu "Tijabarskog groblja" sa jednog nadgrobnog spomenika je ukradena bista, delo poznatog pirotskog vajara Uroša Kostića.

"Slučaj je odmah prijavljen policiji i počinioci su pronađeni. Bista koja je napravljena od bronze je bila isečena na sitne komade i spremljena za prodaju na kilo. Na istom groblju kad je ukradena ova bista razbijene su i prostorije za radnike pored Kapele", kazao je Janačković. On je naveo da se osim metalnih delova sa grobnih mesta, kradu i šipke sa metalne ograde pojedinih grobalja.

"Ograda na starom Pazarskom groblju je takođe bila potpuno uništena. Metalne šipke su počupane i morali smo da postavimo drugu, novu ogradu. Sa druge strane groblja je ograda takođe proređena i tu i tamo je ostala po koja šipka. Sve su počupane", rekao je Janačković. On je dodao da se sa grobnih mesta lome ograde zbog metalnih konstrukcija koje se kao i šipke sa ograda groblja prodaju kao sekundarne sirovine, a lome se mermerni delovi ograda samo da bi se došlo do metalnih šipki.

"Za samo jednu noć na 12 grobnih mesta na starom Pazarskom groblju su polomljene ograde, ali je policija brzo uhvatila maloletnike koji su to radili noću. Naneta je velika materijalna šteta i oskrnavljena su grobna mesta. Sa jednog spomenika su bila skinuta slova jer su lopovi verovatno mislili da su od mesinga. Krađe su zaista učestale i to je veliki problem", kazao je Janačković.

Prema njegovim rečima, kad ustanove da su grobna mesta oskrnavljena ili je nešto sa grobova ukradeno, obaveštavaju policiji i građane koji su zakupili grobna mesta i zajedno podnose prijave protiv N.N. lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track