PRESUDA U NIŠU: Robija zbog lažnih dojava o bombama
Foto: Shutterstock

Rekorder po broju podmetačina

PRESUDA U NIŠU: Robija zbog lažnih dojava o bombama

Srbija -

Ljubiša Jović i Boris Đorđević osuđeni su na devet meseci zatvora i novčanu kaznu od 60.000 dinara zbog lažnih informacija o bombaškim napadima

Ljubiša Jović (40) iz Aleksinca i njegov prijatelj Boris Đorđević (29) iz Žitkovca pravosnažno su osuđeni na devet meseci zatvora i obavezani na novčanu kaznu od 60.000 dinara zbog lažne dojave o bombi u zgradi niškog Višeg suda.Njihova dosetka skupo je koštala pravosuđe jer su je od pre tri godine, kad su započeli neslavnu seriju, iskoristili mnogi drugi, pa je niški sud državni rekorder po broju dojava o lažnim bombaškim napadima.

ŠtetaSamo od početka ove godine niška Palata pravde, gde se nalazi Osnovno i Više javno tužilaštvo, kao i Osnovni i Viši sud, pražnjena je 18 puta zbog lažnih prijava da je u zgradi postavljena bomba. Kolika je šteta pričinjena, teško je utvrditi, a da je nemerljiva, pokazuje podatak da je samo dojava Jovića i Đorđevića, i to samo u Osnovnom sudu, prekinula ili odložila 57 suđenja, koliko ih je bilo zakazano za taj dan.Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, Ljubiša Jović je 11. aprila 2013. trebalo da se pojavi pred sudom zbog teške krađe. Da bi izbegao suđenje, dao je Đorđeviću mobilni telefon koji je slučajno pronašao i kazao mu da pozove policiju i prijavi bombu čim on uđe u sud.- Đorđević je uzastopce četiri puta pozivao Policijsku upravu i pretio: „U Osnovnom sudu je postavljena bomba, imate manje od 10 minuta. U Okružnom sudu je postavljena bomba, još šet minuta i bum, srpske pi..etine. Tiki-tak, tiki-tak, ode sud“ - navodi se u presudi kojom su obojica osuđena zbog izazivanja panike i nereda.Telefon bacili u šporetIako je Jović telefon bacio u šporet, policija im je ušla u trag jer su ga koristili pre nego što je uništen. Dok je Đorđević u potpunosti priznao šta je uradio, njegov pajtaš je negirao krivicu tvrdeći da nije znao šta će on uraditi, kao i da je telefon iskorišćen za dojavu zaboravio u svom vozilu. Prvostepenom presudom Jović je bio osuđen na godinu dana, ali mu je nakon žalbe, uzimajući u obzir da ima bolesno dete, Viši sud ublažio kaznu na devet meseci.Saša Đokić iz niškog Osnovnog javnog tužilaštva saopštio je da su u toku postupci protiv još osam osoba.- Osim ove, prve pravosnažne presude zbog istog dela, imamo postupke koji su još u fazi istrage. Među onima koje gonimo zbog lažnih dojava ima onih koji se sumnjiče za krivična dela, ali i onih koji nisu želeli brakorazvodnu parnicu - objasnio je Đokić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track