PLEMENITO: Zverima na Jadovniku pomaže čovek
Foto: Shutterstock

Policajac hrani i brani vukove i medvede

PLEMENITO: Zverima na Jadovniku pomaže čovek

Srbija -

O divljim životinjama brine i video-nadzor. Četiri kamere danonoćno snimaju kako dolaze da jedu i igraju se

Nije teško Vjekoslavu Joksimoviću, policajcu iz Prijepolja, u po dana i u po noći, po nevremenu, snegu, da iz grada izađe do Karakola pod Jadovnikom, nebu pod oblake, da obiđe medvede i vukove, vidi jesu li na broju, jesu li svratili na večeru na hranilište.- Na hranilištu, na 1.307 metara nadmorske visine, redovni gosti su jedna mečka i njeno meče, veliki mrki medved, Đuro ga zovemo, težak barem 150 kilograma, tri vuka... Verujte, kad ih nema dan-dva, ozbiljno se zabrinem da im se nije šta loše desilo - kaže Vjekoslav.

Stalno motri... Vjekoslav Joksimović
Stalno motri... Vjekoslav Joksimović

On se s medvedima i vukovima na Jadovniku druži dugo. Godinama im na Karakol, sa drugarima iz udruženja „Jadovnik - oaza netaknute prirode“ iznosi hranu, brine se da životinje i ptice u ovom specijalnom rezervatu prirode imaju svoj mir.- Ovde sam rođen i odrastao sam uz priče o ovim veličanstvenim životinjama. Verovatno zato osećam potrebu da im pomognem - kaže Vjekoslav, koji je nedavno postavio i video-nadzor na borovima i smrči. Već ima na stotine snimaka dolazaka medveda i vukova na hranilište, njihove igre, nestašluke, sukobe...- Evo, Đuro je bio na hranilištu pre desetak sati, večeras će verovatno doći ponovo. Vukovi su bili pre nekoliko dana, nahranili se. Nedavno su se ovde na hranilištu sukobili meče teško oko 80 kilograma i tri vuka koji su došli u isto vreme. Na kraju, meče je bilo primorano da ode, da lešinu bika prepusti gladnim vukovima - priča Vjekoslav dok pod Jadovnikom obilazimo hranilište. Dodaje da je i Đuro tu negde, čeka da padne mrak da dođe da se nahrani.

Priče za decuPUSTILA GA MEČKASećam se priče iz detinjstva da je Drago Jarčević između sela Milakovića i Točilova naleteo na mečku s mečićima. Mečka ga je napala, on se branio koliko je mogao, nekim drvetom koje mu se našlo pod rukom. Taman kad je onako izranjavan pomislio da je sve gotovo i da će ga mečka ubiti, ona ga je pustila i otišla za mečićima - priča Vjekoslav.

U Miloševom DoluZVER NIKAD NIJE NAPALA ČOVEKAOvde se, kod nas u selu, još nije desilo da medved napadne čoveka. Pre desetak godina naleteo sam na vuka, bio je samo 20 metara od mene, stajali smo i gledali jedan drugog, dok ja nisam viknuo, a on odskočio ustranu i nestao - kaže meštanin Nusret Bećirović.

Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track