Meštani Izvora strepe od neeksplodirane rakete

Pirot

Meštani Izvora strepe od neeksplodirane rakete

Srbija -
Meštani strahuju i od zagađenja vode jer je u podnožju brda u koje se raketa zarila jedini izvor zdrave pijaće vode u selu

PIROT - Meštani sela Izvor kraj Pirota godinama strepe od neeksplodirane rakete zaostale iz NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, koja se nalazi u zemlji na brdu iznad sela, svega par stotina metara vazdušne linije od prvih seoskih kuća.

Meštani navode da je raketa dvadesetak metara pod zemljom. Oni strahuju i od zagađenja vode jer je u podnožju brda u koje se raketa zarila jedini izvor zdrave pijaće vode u selu.Procenjuje se da je raketa teška oko pola tone.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Miroljub Tošić je kazao da su prošle godine bili u Sektoru za vanredne situacije u Pirotu i tražili pomoć oko rešavanja problema sa projektilom.

"Rekli su da će tražiti pomoć republičkih organa kako bi se taj problem rešio. Tražićemo da se raketa izvadi iz zemlje jer ne znamo o kakvoj je raketi reč i da li je možda radioaktivna. Ona tako stoji pod zemljom već 13 godina. Ucrtana je na karti da nije izvađena iz zemlje", kazao je Tošić.

Meštanin Mile Radovanović, čija se kuća nalazi na par stotina metara vazdušne linije od mesta gde je raketa pala, rekao je da je projektil pre 13 godina promašio obližnji vojni objekat i zario se u brdašce iznad sela, nakon čega je ostala rupa široka jedan metar.

"Mesec dana posle toga, pripadnici Vojske i policija su evakuisali meštane najbližih kuća i pokušali da uz pomoć eksploziva aktiviraju projektil, ali nisu uspeli u tome. Već 13 godina živimo u strahu da li će se kojim slučajem projektil aktivirati", kazao je Radovanović.

U Odeljenju za vanredne situacije u Pirotu su rekli da su na vreme prijavili zaostalu raketu tadašnjem Ministarstvu odbrane, ekipi za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava i da ta služba ima evidenciju svih neeksplodiranih sredstava na području Srbije.

U zavisnosti od toga oni procenjuju stepen opasnosti i naređuju uništavanje neeksplodiranih sredstava, kazali su u tom Odeljenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track