Hiljadu šunki na "Šunka festu"
Foto: KURIR

Hiljadu šunki na "Šunka festu"

Srbija -
Na međunarodnom festivalu šunke i pršute učestvovaće oko 150 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Italije, Portugalije i Nemačke

NOVI SAD - Na međunarodnom festivalu šunke i pršute "Šunka fest", koji se održava od 7. do 10. juna na novosadskom sajmu, biće upotrebljeno 1.000 šunki, izjavio je savetnik ovog festivala Miroslav Božin.

On je istakao da ovaj jedinstveni festival počinje otvaranjem izložbe čuvenog slikara Milana Konjevića, a glavni eksponat na toj izložbi biće slika šunke koju je umetnik naslikao u Parizu 1930. godine.

Prema Božinovim rečima, na "Šunka festu" učestvovaće oko 150 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Italije, Portugalije i Nemačke.

"Festival obuhvata izložbu, prodajni deo i prezentacije brendova", kazao je Božin dodajući da će u auli novosadskog sajma biti izloženo 150 šunki među kojima i jedna stara čak 22 godine.

Prošle godine najveća šunka bila je teška 45 kilograma, a prema Božinovim rečima, ove godine postoji mogućnost da će biti oboren rekord, ali i da će biti izložena šunka od svega dva kilograma težine. Tokom festivala biće organizovan niz propratnih manifestacija među kojima izbor za mis šunka festa koji je na programu u subotu 9. juna, te izložba rukotvorina i domaće radinosti koje će izložiti udruženja žena iz Vojvodine.

Kao posebno značajna istaknuta je činjenica da će na Šunka festu učešće uzeti osam turističkih organizacija iz Vojvodine i južne Srbije što će, kako je rečeno, dati bitan doprinos proširenju turističke ponude Novog Sada i Srbije.Organizatori najavljuju i bogatu izložbu domaćih sireva i vina iz fruškogorskih vinarija i poznatih vinarija iz inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track