Pančevac bezbedan, radovi još sedam dana
Foto: KURIR

25 minuta za prelazak

Pančevac bezbedan, radovi još sedam dana

Beograd -
Deo saobraćajne trake od Pančeva prema Beogradu na mostu je zatvoren jer je nebezbedan

BEOGRAD - Radovi na popravci Pančevačkog mosta, na kojem je napuklo ležište na jednom od stubova, što je izazvalo saobraćajni kolaps, biće završeni u narednih sedam dana, najavili su predstavnici "Puteva Srbije" ističući da je most bezbedan.

Kada budu završeni radovi biće normalizovan saobraćaj na mostu, rekao je v. d. generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak na konferenciji za novinare povodom vanrednog događaja na mostu s obzirom da je napuklo ležište poslednjeg stuba u pravcu od Pančeva ka Beogradu neposredno pred isključenje u Ulicu despota Stefana.

Predstavnici Mostogradnje, koja će izvesti radove, su rekli da je mostovska konstrukcija spala sa ležišta i da je zbog toga došlo do "denivelacije kolovoza za pet centimetara".

U naredna dva dana biće rušeni nelegalni objekti koji su prepreka za izvođenje radova i za još pet dana biće zamenjeno ležište na pomenutom stubu, rekao je on.

Za kamione će u narednih sedam dana biti otvoren saobraćaj na mostu samo u periodu od 23 do pet sati ujutro, kazao je Drobnjak i pozvao građane da u što većoj meri koriste Beovoz. Kako je objasnio Drobnjak, deo saobraćajne trake od Pančeva prema Beogradu na mostu je zatvoren jer je nebezbedan.

Drobnjak nije mogao precizno da kaže kada će Pančevački most biti u celini obnovljen, navodeći da je to u nadležnosti Železnica Srbije i da su Putevi Srbije zaduženi za kolovoz. On je rekao da će u zavisnosti od obezbeđivanja novca za obnovu zavisiti kada će most biti obnovljen, kao i da su u prethodnom periodu izvođeni radovi u okviru prve faze obnove i da preostaju još druga i treća faza.

"Kada bude izgrađen 'Kineski most" preko Dunava između Zemuna i Borče biće rešen saobraćajni problem, a predviđena je i izgradnja još jednog mosta preko Dunava u Beogradu kod Vinče", naveo je Drobnjak dodajući da će se onda videti "šta će biti sa Pančevačkim mostom", ali da sigurno neće biti potpuno zatvoren za saobraćaj.

On je kazao da je u nadležnosti Puteva Srbije oko 3.000 mostova i da ima dosta mostova koji su u gorem stanju od Pančevca a da su svi ti mostovi bezbedni čim se saobraćaj odvija preko njih.

Generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević rekao je da će se raditi u tri smene kako bi se popravka što pre završila.Knežević je rekao da će ležište na stubu biti zamenjeno i da će most biti vraćen na projektovani nivo. Pančevački most je jedini most preko Dunava na teritoriji Beograda.

Prvobitni most je pušten u saobraćaj 1935. godine i nosio je ime kralja Petra Drugog. Pančevački most su gradila nemačka preduzeća, a prvobitno je trebalo da bude samo železnički most sa dva koloseka i konzolom za drumski saobraćaj.

Tokom Drugog svetskog rata most je srušila Jugoslovenska vojska, u noći izmedu 10. i 11. aprila 1941, sa namerom da uspori napredovanje nacista. Most je obnovljen 1946. godine, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine, dok je drumski deo pušten u saobraćaj za najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije 29. novembar.

Most ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj, a predviđen je i za dvosmerni železnički saobraćaj. Sada na mostu postoji samo jedan železnički kolosek, iako je drugi postojao nakon izgradnje, ali je kasnije demontiran. Ukupna dužina mosta sa betonskim vijaduktom iznosi 1.526 metara, a glavna konstrukcija je duga 1.134 metra.

Zbog radova usled oštećenja na Pančevačkom mostu, saobraćaj na ulazu u Beograd iz pravca Pančeva je otežan, a vozila za prelazak na beogradsku stranu čekaju i 25 minuta. Saobraćaj se u pravcu Pančeva odvija nesmetano i bez zastoja. Građani iz prigradskih naselja u okolini Beograda Pančevački most od jutros prelaze peške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track