Pištaljkama i vuvuzelama sprečili održavanje sednice

Bela Palanka

Pištaljkama i vuvuzelama sprečili održavanje sednice

Srbija -
Samo što je najstariji odbornik Dušan Jovanović iz PUPS-a počeo sednicu, grupa građana koja je već bila u sali i u hodnicima Skupštine opštine počela je da zviždi u pištaljke i vuvuzele

BELA PALANKA - Grupa građana je uz zviždaljke, vuvuzele i povike "lopovi, lopovi" danas sprečila održavanje konstitutivne sednice novog saziva SO Bela Palanka ne dozvolivši predsedavajućem da predloži dnevni red.

Samo što je najstariji odbornik Dušan Jovanović iz PUPS-a počeo sednicu, grupa građana koja je već bila u sali i u hodnicima Skupštine opštine počela je da zviždi u pištaljke i vuvuzele.

Protest je počeo jer je odbornik JS-a sa liste SPS-PUPS-JS Aleksandar Pejčić potpisao koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom (DS), čime je sa GG "Koalicija za Belu Palanku", omogućio da ta grupacija ima 15 od 29 mandata, dok Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS) imaju 14 mandata.

Predsedavajući Dušan Jovanović iz PUPS-a koji je izašao iz sale medijima je rekao da je morao da prekine sednicu jer nije moglo da se radi zbog protesta.

"Zakazaću novu sednicu u zakonskom roku i uz konsultacije sa predstavnicima lista koje imaju odbornike. Zatražio sam da se Pejčić iz JS-a zameni drugim odbornikom jer je on sve ovo izazvao i zbog toga su građani reagovali i onemogućili rad", rekao je Jovanović.

Predsednik belopalanačkog Odbora Demokratske stranke (DS) Goran Miljković je kazao da sednica nije prekinuta jer za to nisu glasali odbornici kako je po zakonu i statutu predviđeno.

"DS je ovde pobedila i osvojila 12 odborničkih mandata. Potpisali smo koalicioni sporazum sa GG "Koalicija za Belu Palanku" koja ima dva i JS-om koji ima jedan mandat. Odbornik JS-a nije član SPS-a, on je predsednik Opštinskog odbora JS-a, bio je na zajedničkoj listi sa njima ali je on vlasnik svog mandata i odlučuje kojoj će grupi da se priključi. Ovo je sramota. Žao mi je što neki ljudi u Beloj Palanci ne prihvataju poraz", kazao je Miljković.

Predsednik Opštinskog odbora Socijalisticke partije Srbije (SPS) Miomir Krstić je kazao da je odbornik JS-a "prodao zajedničku listu i izdao 5.000 građana".

"Ne može više da se mandati prodaju. Građani su nezadovolnji izdajom jednog čoveka koji sa 15 glasova sa naše liste, sada želi da bude u vlasti. Bela Palanka neće prihvatiti takvu vlast. Mislim da nema saglasnost stranke, laže i nas je prevario. Sednica je prekinuta. Građani su se spontano okupili i ne žele da ih neko prodaje", kazao je Krstić.

Odbornik Jedinstvene Srbije (JS) Aleksandar Pejčić sve to demantuje, a pre sednice je potvrdio da je bio na zajedničkoj listi sa SPS-om i PUPS-om kao predstavnik JS-a.

"Dobio sam mandat. Imam odluku Opštinskog odbora JS-a čiji sam predsednik i podršku rukovodstva stranke da potpišem koalicioni sporazum sa DS-om i GG 'Koalicija za Belu Palanku'", rekao je Pejčić.

Uoči početka sednice u skupštinskoj sali se okupila grupa od pedesetak građana među kojima je bio Dragan Živić (41), član SPS-a koji je počeo štrajk glađu.

"Ovo činim zbog izborne krađe i tražim da se ne prekraja izborna volja. Odbornik JS-a je kupljen i zato podržava drugu stranku. Štrajkovaću dok se ovaj mandat ne vrati listi na kojoj je on bio ili do novih izbora", rekao je Živić kome je u jednom trenutku i pozlilo pa je intervenisala lekarska ekipa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track