Još jedan mamut pronađen u Viminacijumu
Foto: KURIR

Dragoceno otkriće

Još jedan mamut pronađen u Viminacijumu

Srbija -
Otkriće mamuta je utoliko značajnije ako se ima u vidu da nijedan mamut više nije na mestu gde je pronađen, već se čuvaju u muzejima, rekao direktor Arheološkog projekta Viminacijum prof. dr Miomir Korać

POŽAREVAC - U Viminacijumu je pronađen deo skeleta još jednog mamuta, nakon otkrića fosilnih ostataka ženke mamuta Vike 2009. godine, što predstavlja dragoceno svetsko otkriće, rekao je direktor Arheološkog projekta Viminacijum prof. dr Miomir Korać.

"Pre tri godine smo se iznenadili kada smo otkrili Viku. Ovo samo potvrđuje da taj prostor krije u sebi mnoge tajne koje treba istražiti. Mamuti se u svetu vrlo retko nalaze na mestu gde su uginuli, te ovo predstavlja dragoceno svetsko otkriće", rekao je Korać.

On je podsetio da je do sada u svetu otkriveno samo 20-30 mamuta. "Neko je u šali rekao: Pa mi imamo već 10 posto mamuta otkrivenih u svetu", kazao je Korać.

Korać je skrenuo pažnju da je otkriće mamuta u Viminacijumu utoliko značajnije ako se ima u vidu da nijedan mamut više nije na mestu gde je pronađen, već se čuvaju u muzejima.

Skelet mamuta, za koji se veruje da je veći od Vike, pronađen je u prostoru ispred površinskog kopa "Drmno" na samoj litici, gde je nemoguće koncentrisati veći broj radnika i arheologa, što usporava istraživanje.

Korać nije mogao da kaže mnogo o otkrivenom skeletu, osim da je prostor u kome je pronađen deo skeleta dug 10 metara i da zbog specifičnog položaja kostiju na terenu, tek će videti šta ih čeka narednih dana.

U Viminacijumu radi veliki tim od 20 istraživača, sedam doktora nauka i 14 doktoranata i u toku je istraživanje rimskog amfiteatra koji je gotovo veličine Beogradske arene.

Korać je istakao da Viminacijum već zauzima značajno mesto u porodici arheoloških lokaliteta iz rimskog perioda, kao jedini legijski logor i rimski grad koji nije ispod savremenog grada.

"Mi imamo prostor od gotovo 400 hektara za istraživanje. Do sada smo iskopali samo dva posto Viminacijuma, a unuci naših najmlađih arheologa - doktoranata koji se trenutno nalaze na terenu, iskopaće tek sedam posto. Narednih 300 godina imamo jedan sjajan prostor za istraživanje i Viminacijum će za 10-15 godina biti prostor u koji će milioni turista dolaziti", naglasio je Korać.

On je rekao da Viminacijum trenutno učestvuje u četiri velika međunarodna projekta, od kojih je izdvojio "Turistički pasoš" u kome sarađuju sa Italijanima kako bi povezali Akvileju i Viminacijum, i drugi pod nazivom "Open art" koji uključuje 10 zemalja.

Korać je rekao da se mreža rimskih puteva ubrzano gradi u Evropi i ocenio da će Viminacijum biti značajna stanica na toj mapi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track