Najnovije vesti

Niš: Priprema se teren za izgradnju železničke obilaznice
Foto: Aleksandar Jovanović

Eksproprijacija zemljišta

Niš: Priprema se teren za izgradnju železničke obilaznice

Srbija
00:00h

NIŠ -  Nadležne gradske službe počele su ovih dana sa pripremom projekta preparcelacije područja na kojem treba da bude izgrađena železnička obilaznica oko Niša, dok će ekspropijacija zemljišta početi na jesen, izjavio je koordinator Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ljubivoje Slavković.

"Da bi eksproprijacija bila završena Vlada Srbije je obezbedila 14 miliona evra i donela Odluku o proglašenju javnog interesa, što je veoma bitno za sam postupak otkupa zemljišta", kazao je Slavković.

On je istakao da će regulisanje imovinskih odnosa potrajati sigurno dve do tri godine jer će morati da se otkupi skoro 1.800 parcela i sruši 60 objekata. Slavković je podsetio da će železnička obilaznica biti dugačka 22 kilometara, od sela Popovca do Sićeva i Proseka.

"Za vreme dok niški Sekretarijat za imovinu bude završavao eksproprijaciju, Ministarstvo će zajedno sa Železnicama Srbije konkurisati kod različitih fondova za sredstva neophodna za samu gradnju", rekao je Slavković.

Kako je istakao, za izgradnju obilazanice koja će biti deo železničkog Koridora 10, biće potrebno oko 90 miliona evra.

"Izgradnja obilaznice trebalo bi da krene početkom 2019. godine, a za završetak će biti potrebno oko dve godine", rekao je Slavković.

On je dodao da bi, pošto obilaznica bude završena, izmeštanje pruge iz centra grada trebalo da počne 2022. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...