MUKE ŽITELJA MARTONOŠA: Napadaju nam žene, maltretiraju starce!
Foto: Saša Urošev

Starosedeoci zaziru od novih stanovnika

MUKE ŽITELJA MARTONOŠA: Napadaju nam žene, maltretiraju starce!

Srbija -

Policiji i pokrajinskom ombudsmanu predočio sam šta tišti meštane, kaže Gergelj Horvat, predsednik Saveta MZ Martonoš

Ulice Martonoša sve manje su bezbedne za starosedeoce tog sela kod Kanjiže. Meštani bez uvijanja prstom upiru u pojedine novopridošlice.Nakon potpisivanja Sporazuma o readmisiji sa EU, njih su na krajnji sever Bačke privukle jeftine kuće, koje su kupovali za nekoliko hiljada evra. Umesto suživota i obostranog uvažavanja, svakodnevica meštana ispunjena je strahom i neizvesnošću.- Grupe maloletnika, koji nemaju više od četrnaest godina, maltretiraju naše devojčice. Na ulici ih prate, a napadaju i žene. Nije neuobičajeno da uznemiravaju i starce - kaže Gergelj Horvat, predsednik Saveta MZ Martonoš.

Policija ne stiže uvek

Navodi da je sa konkretnim slučajevima uznemiravanja upoznao i policiju.

- Očekujem da neko nešto preduzme jer ovako više ne može. U Martonošu policija nije stalno prisutna. Po potrebi dolaze iz sedam kilometara udaljene Kanjiže. Naše nove komšije se ponašaju kao da za njih zakoni ove zemlje ne važe. S tim smo još 2011. upoznali ministra Rasima Ljajića. On je tada posetio Martonoš, obećao pomoć. Verujte, situacija se u međuvremenu pogoršala - ogorčeno konstatuje sagovornik Kurira.Poslednjih godina utočište u ovom selu pronašlo je oko 170 novopridošlica.- Po mojoj proceni, ta brojka je sigurno veća. Malo ko od njih ima lične isprave. Maloletnici po selu voze bez vozačke dozvole. Jednom prilikom su pokušali da upadnu u školu dok je trajala nastava. Vrata su bila zaključana, pa su lupali u prozore. Noću na taj način uznemiravaju staračka domaćinstva - kaže Horvat.

Napadaju i decu

Da pritužbe starosedelaca nisu bez osnova, potvrđuju meštani koji su predsedniku Saveta MZ izneli svoje probleme:- Moja ćerka, učenica 7. razreda, dva puta je napadnuta. Grupa dečaka pokušala je da joj otme mobilni telefon, ali uspela je da pobegne u prodavnicu i pozove majku. Drugi put, po povratku iz škole, pratila su je sedmorica.

Spas kod poznaniceIZULA SE I POBEGLAŽiteljku B. H. (25) nedavno je pratila grupa doseljenika kad je iz prodavnice krenula kući.- Kad bih zastala, to bi učinili i oni. Od silnog straha bacila sam stvari, izula patike i počela da trčim. Spas sam pronašla kod poznanice. Pozvala sam supruga da dođe po mene. Kasnije smo našli stvari koje sam u panici bacila - rekla je ona.

S. U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track