POMEN HEROJIMA U SELU RELJAN: Obeleženo 18 godina od pogibije vojnika u NATO agresiji
Foto: T.Stamenković

Položeni venci

POMEN HEROJIMA U SELU RELJAN: Obeleženo 18 godina od pogibije vojnika u NATO agresiji

Srbija -

PREŠEVO - U selu Reljan u opštini Preševo, u četvrtak je obeležena godišnjica pogibije pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade tokom NATO agresije 1999. godine.

Vence na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 78. brigade položila je delegacija Kopnene vojske, koju je predvodio komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović , delegacije Pčinjskog upravnog okruga, grada Vranja, policije, BIE, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika do 1918. godine i članovi porodica poginulih.

Obraćajući se okupljenima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, pukovnik Slobodan Stopa je podsetio na dan kada je, pre 18 godina, stradalo sedam pripadnika 78. motorizovane brigade. Kao i svake godine do sada, obeležavanju godišnjice pogibije svojih saboraca prisustvovao je i desetar Ivan Lazić, koji je tom prilikom bio teško ranjen.

-Pre 18 godina na ovom mestu tokom NATO agresije, u herojskoj odbrani svoje domovine živote na oltar otadžbine časno su položili naši heroji junaci 78. motorizovane brigade major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov, vojnik na služenju vojnog roka Slobodan Mirković i vojnici u rezervi Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov. Pozivam vas da sedmorici naših saboraca minutom ćutanja odamo večnu zahvalnost. Neka im je večna slava I hvala –rekao je Stopa i dodao “Rat nikome ne donosi sreću , najmanje ga žele vojnici, ali kada do njega dođe, vojnici su ti koji će prvi stati u odbranu svog naroda , svojih porodica, svojih svetinja , svoje otadžbine.

Pre 18 godina to su i naši heroji 78. Motorizovane brigade.” Stopa je podsetio da je sa stradalima bio i i desetar Ivan Lazić, koji je tada teško ranjen.

-Posle 21 dana provedenog u komi, hvala Bogu ostao živ i danas je sa nama- istakao je Stopa.

TEKST I FOTO T. Stamenković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track