(FOTO) IZBEGNUTA KATATSTROFA U GRDELICI: Bilo je UŽASNO, sva stakla su POPUCALA
Foto: A. Davinić

20 vatrogasaca istovremeno gasilo požar

(FOTO) IZBEGNUTA KATATSTROFA U GRDELICI: Bilo je UŽASNO, sva stakla su POPUCALA

Srbija -

GRDELICA - Leskovački vatrogasci neprestanim vodenim gašenjem i hlađenjem drže pod kontrolom požar koji je kasno popodne prekjuče izbio u blizini grdeličke Železničke stanice.

Zbog paljenja strnjike i rastinja vatrena stihija je zahvatila više hiljada (preko 100 kubika) skladiranih železničkih pragova izvađenih prilikom nedavne rekonstrukcije pruge.

Foto: A. Davinić
Foto: A. Davinić

Uspostavljen je železnički saobraćaj koji je do juče ujutru bio u prekidu.

"Najgore je prošlo. Vatru držimo pod kontrolom. U jednom trenutku bilo je kritično, ali smo uspeli da obuzdamo vatrenu stihiju. Pomogao je i vetar, Naime, zahvaljujući mirnom vremenu, bez vetra, izbegnuta tragedija koja je mogla da zadesi ovo mesto", kažu u jedan glas juče pored zgarišta stručnjaci i žitelji ovog naselja ali i Grdelice.

Foto: A. Davinić
Foto: A. Davinić

Prema rečima nadležnih u Odeljenju za vanredne situacije u Leskovcu uloženi su veliki napori kako bi lokalizovali požar koji su jednog momenta gasila 20 vatrogasaca, ali da su sve vreme strahovali od vetra.

Foto: A. Davinić
Foto: A. Davinić

Imali smo sreće što nije dunuo jači vetar, inače, ne bismo bili u stanju da sprečimo širenje požara na okolne objekte i to bi već bila tragedija većih razmera, pričaju oni koji drže požar pod kontrolom i polivaju ga vodom.

Najveću štetu pretrpelo je domaćinstvo Rančića, preko puta stovarišta skladiranih pružnih pragova na železničkoj stanici.

Foto: A. Davinić
Foto: A. Davinić

"Bilo je užasno. Gledajte sva stakla na prozorima su popucala, sve što je bilo od plastike se ili istopilo ili iskrivilo i višpe ništa ne vredi", kaže Stana Rančić, vlasnica kuće koja se u jednom trenutku onesvestila pa je završila na urgentnoj medicine.

Dragomir Rančić kaže da je sve izgorelo od voćaka, dobro je što se orah i krov nije zapalio, inače bilo bi gadno.

Pomagao sam vatrogascima, vidite zidovi kuće su još mokri, kaže Dragomir.

Na terenu su monteri kablovskih operatera. U prekidu je kablovska televizija od Grdelice do Vranja. Čine sve da zamene kabal koji je potpuno izgoreo.

Foto: A. Davinić
Foto: A. Davinić

Inače, prema navodima vatrogasaca, izgorela je ograda i od jake temperature, jare, popucala su stakla na prozorima. Izgoreli su i drveni pragovi na železničkoj pruzi. Valja reći da se najpre sumnjalo da je on došao od nekog zapaljenog strnjišta, međutim, uvidom na licu mesta konstatovano je da strnjišta nije bilo u okolini.

"Uviđaj će izvršiti Odeljenje kriminalističke policije PU Leskovac i Osnovno tužilaštvo u Leskovcu, pa ćemo najverovatnije nakon toga nešto više znati o tome ko je kriv za ovaj požar“, kažu u Odeljenju za vanredne situacije.

Drveni pragovi skladišteni su na tom mestu pre dva do tri meseca kada se renovirala pruga na jugu Srbije.

Prošle godine pragovi su goreli u blizini železničke stanice Džep u Grdeličkoj klisuri.

(A.D.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track