JAJA OKAČIO O KLIN: Trostruki pobednik Tucanijade u Mokrinu na Vaskrs neće braniti titulu
Foto: Saša Urošev

Šalje brata

JAJA OKAČIO O KLIN: Trostruki pobednik Tucanijade u Mokrinu na Vaskrs neće braniti titulu

Srbija -

MOKRIN - Stevan Prodanov, trostruki pobednik Tucanijade i prošlogodišnji svetski šampion u tucanju farbanim kokošijim jajima, neće u nedelju na Vaskrs braniti titulu.

To što je poput njegovog oca Jefte odlučio da jaja okači o klin, ne znači da imperija Prodanov neće imati svog predstavnika.

Na 27. Tucanijadi, čast i ugled čuvene mokrinske porodice, koja ima čak šest titula, braniće Stevanov mlađi brat Dušan:

- Stevan je u svemu na mene, pa i u tucanju jajima. Doneo je mudru i pravu odluku. Eto prilike da se i mlađi potucaju, pokažu šta znaju. Ako Dušana posluži sreća, okitiće se i on još jednom titulom. Mi znamo sa kakvim jajima raspolažemo, nepoznaci je šta drugi imaju. Nećemo se sekirati ako Dušan bude istucan pre finala - kaže za Kurir Jefta Prodanov.

On je poslednjih godina jedan od sudija “Tucanijade”. Potvrđuje da potraga za “čeličnim” jajima traje mesecima, od Božića do Velikog petka:

- Mi sve manje gledamo, a sve više znamo. Mada je tako, o zube smo kucnuli nepunih 10.000 jaja, a u uži izbor ušlo je 200 komada koje smo ofarbati. Četrnaest jaja sa mlogo jakom ljuskom snela je naša matora kokoška, koja nam je već donosila titule. Toliko je stara da više ne može da ide. Srećom pa imam još kvalitetnih koka. Na njima bi mi pozavideo i čuveni Đorđe Čvarkov iz “Državnog posla”. To što ima u našem dvorištu nema ni na Pejićevim salašima- slavodobitno će Jefta.

Najzagriženijim takmičarima, a takvih je najviše u Mokrinu, nije teško da prevrnu “i nebo i zemljju “ u potrazi sa jajima.

Pridržavajte ovih saveta i vaša jaja će biti tvrda kao kamen!

Pedantna selekcija samo naizgled izgleda jednostavno. Svako jaje kucne se o prednje zube. Ne oslanju se iskusni takmičari samo na sluh, već i na osećaj koji se prenosi preko vilične kosti do ušne školjke.

Samo četiri puta titula napuštala Mokrin

Najveći hrišćanski praznik i predstojeće takmičenje, Mokrinčani će dočekati sa čak 150.000 ofarbanih jaja. Ona sa najjačom ljuskom, biće u rukama takmičara iz krajeva Srbije, Evrope i ostatka sveta. Uz poraz 2016. kad je pobedio Milan Mihajlović iz Bijeljine, samo se još tri puta desilo da gosti potucaju Mokrinčane. Bilo je to 2000. godine, potom 2001. i 2013.

Tucanijadu predstavili u Temišvaru

Svake godine ovo interesantno tamičenje privuče na hiljade posetilaca iz svih krajeva sveta. Mokrinčani očekuju velik broj gostiju iz Rumunije. Vaskršnje svečanosti i 27. Tucanijadu, predstavili su u Temišvaru, a tome su se najviše obradovali predstavnici Saveza Srba u Rumuniji svih generacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track