SENZACIONALNO NIJE SAMO S-300: Hrvatima od Rusa DEVEDESETIH stizale TONE ORUŽJA a šta su SRBI DOBILI
Foto: MORH

Uprkos embargu Hrvatska kupovala oružje sa svih strana

SENZACIONALNO NIJE SAMO S-300: Hrvatima od Rusa DEVEDESETIH stizale TONE ORUŽJA a šta su SRBI DOBILI

Društvo -

Tokom krvavih ratova devedesetih godina, Hrvatska je uprkos embargu kupovala i nabavljala oružje sa svih strana, a najveći deo stigao je iz Rusije.

Među moćnim naoružanjem u Hrvatsku je stigao i PVO sistem S-300, koji je za cilj imao da odvrati eventualne vazdušne napade srpske vojske, što je potvrdio i ambasador Rusije u Zagrebu Anvir Azimov. Nakon ponovnog pominjanja ove saradnje, postavlja se pitanje: šta je Srbija dobila od Rusije u tim ratnim godinama?

OGLASILA SE I MOSKVA: Evo šta Rusi kažu o isporukama oružja Hrvatskoj

Foto: MORH
Foto: MORH

- Srbi tokom tih godina od Rusa nisu dobili apsolutno ništa. Za razliku od nas, Hrvati su dobili helikoptere Mi-8, koje i sada ima hrvatsko vazduhoplovstvo. Oni su legalno kupovani u Rusiji, i to novi, za šta postoji čak i potvrda. Priča oko toga da Rusi navodno nisu znali, ne pije vodu. Naravno da su znali, zato što je Rusija po proceduri koja se primenjuje u UN prijavila izvoz tih helikoptera kao "sredstva naoružanja", iako je to bilo sporno vreme. Tada je u Hrvatsku stizalo štošta - kaže vojni analitičar Aleksandar Radić za list. On kaže da u Srbiji i dalje vlada neki mit da je Zapad bio taj koji je naoružavao Hrvate u ratu devedesetih, a zapravo su to bili Rusi.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

- Srbija od početka rata 1991. godine od Rusije nije dobila baš ništa. To je jedan veliki mit koji smo mi stvorili, kako je Nemačka uvek snabdevala Hrvatsku, a mi smo živeli u ubeđenju da imamo neku podršku sa Istoka. E pa u praksi za to nema dokaza. Nemačka nije dozvolila da za vreme trajanja embarga bilo šta od oružja ide ka Hrvatskoj, dok je s druge strane veliki rezervoar naoružanja za Hrvatsku bili su viškovi iz Ukrajine, Rusije, ali i manjih zemalja sa područja bivšeg SSSR - kaže Radić. On objašnjava kako je do toga došlo:- Znate kako to već ide: uzmete "migove" iz Kirgizije, to su oni famozni "migovi 21" za koje su čak i mnogi vojni stručnjaci pokušavaju da nekoga ubede kako su zapravo iz Nemačke, malo ih prošetate po drugim zemljama i na kraju oni stignu u Hrvatsku. Oni su tako dobili i helikoptere " MI-24", i slično oružje. Hrvatska je imala još neke, bočne izvore naoružanja, recimo ono što je stiglo iz Argentine, ali glavni resurs za uvoz naoružanja bile su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza - ističe Radić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vojni stručnjak ističe da su to bila vremena kada se tražio novac, te da nije bilo mnogo premišljanja hoće li se oružje isporučiti ili ne.

- Ipak, treba imati u vidu da su to bile drugačije političke okolnosti. Recimo, usred 1995. godine, kada kod nas vlada snažan mit oko toga kako je Zapad protiv nas, ruski predsednik Boris Jeljcin prima Franju Tuđmana kao gosta na proslavi godišnjice pobede nad fašizmom, 9. maja! To je bilo vreme kada je u Hrvatsku i dalje stizalo oružje iz Rusije. Konkretan primer, koji može da se potvrdi, jesu novi helikopteri. Te helikoptere Hrvatska i sada ima u naoružanju - zaključuje Radić.

Otrežnjujuće saznanje za Srbe

Dr Dušan Janjić kaže da je formulacija ruskog ambasadora, "da su Rusi Hrvatima dali S-300 da obuzdaju Srbe", veoma dobra i poučna, pre svega za našu zemlju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Milošević je stalno očekivao da potpiše ugovor o nabavci S-300, ali to se nije dogodilo. S druge strane, Tuđman je u tome očigledno uspeo i po svemu sudeći, platio deo. Mislim da je ta vest jako poučna, pošto Srbija i dan-danas čeka neke sporazume, a drugi dobijaju oružje. Drugo, mislim da je ta poruka otrežnjujuća. Ta percepcija je inače normalna u međunarodnim odnosima, naročito kada su u pitanju velike sile. Ponašanje Rusije je potpuno normalno, a ono što nije normalno je način na koji mi vidimo Rusiju - ističe Janjić za list.

On ističe da je činjenica da su Rusi naoružavali Hrvate tokom rata devedesetih kontradiktorna tvrdnjama šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

- Ove vest je kontraporduktivna po Lavrova i njegovo ucenjivanje Amerike pričom o bombardovanju Srbije jer je progon Srba u "Oluji" bilo etničko čišćenje. A naoružavati nekoga ko sprovodi etničko čišćenje je malo delikatna stvar, znate. Drugo, krajnje je vreme da Rusi zaborave termin "mi smo vama dali". Oni sve što daju žestoko naplate. Njihove kamate u takvim stvarima nikad nisu ispod 9 posto. Dakle mogu misliti koliko je Tuđmana koštao S-300 i "obuzdavanje Srba". Sve u svemu, mislim da je ta vest dobrodošla, ona je tužna i govori najviše o Rusiji, nemilosti velikih sila, ali bi trebalo da bude otrežnjujuća za političare i javnost Srbije - podvlači Janjić.

Foto: Fonet/Media centar
Foto: Fonet/Media centar

Moćni S-300 isporučen sa najvažnijim delom

Hrvatski list "Nacional" pisao je da je veći deo PVO sistema S-300 bio isporučen Hrvatskoj, sa sve specijalnim 8-bitnim čipom na osnovnom lanseru, koji poznavaoci sistema smatraju njegovim ključnim delom koji povezuje sve vitalne delove raketa s komandnom pločom, hidraulikom i njegovim sistemom veza.

Delovi sistema S-300 u Hrvatsku su stigli između 1994. i 1996, dobavljali su se preko aerodroma u Puli, a javnosti su pokazani na paradi Hrvatske vojske na Jarunu 1995. Uoči zločinačkih akcija "Bljesak" i "Oluja", javno pokazivanje tog sistema na vojnoj paradi za Dan državnosti bio je ujedno i znak da je to događaj od ogromnog globalnog strateškog značaja, jer su vojni analitičari shvatili da se jedan sistem S-300 prvi put našao izvan neposredne kontrole ruske vojske ili njenih saveznika.

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Rusi negirali da su isporučivali oružje Hrvatskoj

Rusko ministarstvo inostranih poslova demantovalo je juče tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije 1990-ih godina. Kako se navodi u saopštenju ruske ambasade u Beogradu dostavljenom Tanjugu, Rusija je uvek striktno poštovala međunarodno-pravne obaveze, uključujući i one vezane za režim embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991-1995. godina.

Foto: Ambasada RF printscreen
Foto: Ambasada RF printscreen

- Ova saopštenja su provokativna, grubo izvrću činjenice i imaju za cilj ocrnjivanje politike Ruske Federacije na Balkanu. Pogotovo je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu - ističe se u saopštenju.

(Blic/Vladimir Filipović/Foto: MORH)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja