PODVIG: Profesorka (27) biciklom ide do Norveške u čast srpskih logoraša
Foto: Saša Urošev

KRISTINA STAMENKOVIĆ NA PUTU DUGOM 3.500 KM

PODVIG: Profesorka (27) biciklom ide do Norveške u čast srpskih logoraša

Srbija -

Profesorka norveškog jezika voziće od Bačkog Brega do Korgena u čast srpskih zarobljenika koji su za vreme Drugog svetskog rata deportovani u tamošnje logore

KIKINDA - Kristina Stamenković (27) iz Prokuplja, samo je naizgled obična devojka, a ono što je naumila da uradi, po svemu je poduhvat vredan pažnje i divljenja.

Ova profesorka norveškog jezika biciklom će prevaliti nekoliko hiljada kilometara od Srbije do Norveške. Cilj puta, simbolično nazvan „Biciklom do slobode“, jeste norveški grad Korgen, a svestrana, hrabra i odlučna Prokupčanka na bicikl će sesti na graničnom prelazu Bački Breg.

Stiže 23. juna

Na putu do srpsko-mađarske granice, Kristina se u sredu, oko podneva, obrela u Kikindi. Sa saputnikom Nenadom Gaćešom (35) iz Pančeva, koji će je tokom napornog puta dugog oko 3.500 kilometara pratiti u automobilu, položila je venac na spomenik kikindskim internircima. Ugostili su ih, a potom i na dalek put ispratili predstavnici ovdašnjeg ogranka Srpsko-norveškog društva i udruženja „Srpski ratni veterani“.

- Rekreativno trčim i vozim bicikl. Imam kondicije i volje, a poduhvat će biti upriličen u čast srpskih zarobljenika koji su za vreme Drugog svetskog rata deportovani u logore u Norveškoj. Najveći deo puta prevaliću na biciklu, a samo manji trajektom i vozom. Planiram da u Korgen, inače grad pobratim Prokuplja, stignem do 23. juna. Tamo će se održati centralna proslava povodom 75 godina od dolaska interniraca u logore, u kojima su bili izloženi neviđenom psihičkom i fizičkom teroru, gladi i surovoj klimi - kaže Kristina.

Drug na drumu

Ovo putešestvije Kristina vidi i kao mogućnost da promoviše antifašizam, ali i izrazi zahvalnost Norvežanima. U tim zloslutnim vremenima, oni su se trudili da internircima olakšaju patnje u zatočeništvu:

- Raduje me što imam podršku sugrađana, ali i cele Srbije. Očekujemo da će tako biti sve do Danske, a potom i u Norveškoj. Posebno nam je drago što ćemo biti gosti centralne proslave posvećene srpskim logorašima u Korgenu - priča ona.

Njen saputnik Nenad uveren je da će Kristina bez problema stići na cilj.

- Moj zadatak biće da pružim Kristini logistiku, ali i da, slikom i rečju, zabeležim ovaj poduhvat. Pratiću je automobilom. Ovo je i način da potvrdimo neraskidivo prijateljstvo dva naroda - kaže Nenad.

Surova istorija

SPOMENIK U KIKINDI

U Norveškoj su se tokom Drugog svetskog rata nalazila 24 glavna koncentraciona logora. U njima se zlopatilo skoro 4.000 Jugoslovena, a najviše je bilo Srba. Šestog maja 1942. godine nemački fašisti nasilno su na sever Evrope odveli i 46 Kikinđana. Njima u čast, u centru Kikinde 1975. godine podignut je spomenik, delo vajara Slobodana Kojića.

Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track